Is dit de oplossing voor de verkeersknoop in Brugge?

De Spiegelrei: een droombeeld van de toekomst, of binnenkort realiteit?

Iedere Bruggeling kent het verhaal: je moet naar je werk en je staat in de file. File aan het Station, de Bloedput, de Oostelijke Ring, aan de bruggen, ... en het wordt elk jaar erger. Mobiliteitsexpert René Dezweeter heeft mogelijk de oplossing!

Geen ruimte

"Er is nergens in Brugge nog ruimte, omdat ze wordt ingepalmd door de toeristenhordes of gefrustreerde fietsers. De enige ruimte die we nog kunnen benutten zijn de vele kanalen", aldus Dezweeter, "daarom stel ik voor om die te dempen en te vervangen door snelwegen."

Zo stelt de expert voor om de Langerei om te bouwen tot een drievaksbaan die de R30 deels kan ontlasten, en kan de Groenerei omgevormd worden tot een Expresweg voor lokaal verkeer. "Slechts een tweevaksbaan wel, we moeten ook aan de inwoners van die buurt denken. Er zijn ook enkele scholen, dus de snelheid wordt daar beperkt tot 120km/u."

Vervangen autosnelwegen binnenkort de ouderwetse kanalen?

Een aftakking van de Langerei-autosnelweg kan via een klaverbladkruising naar de Spiegelrei lopen, om vandaar in een tunnel onder de Vlamingstraat te lopen en aan de Markt boven te komen. Daar kunnen mensen dan makkelijk parkeren.

Snel-weg

We vroegen aan Dezweeter of dat werkelijk de verkeerssituatie oplost, en niet gewoon meer verkeer aantrekt dat dan in file komt te staan: "(geiriteerd) het zit toch in het woord: snel-weg. Dat snap je toch wel? Gaat dat nog, in je kleine kop? Jij rijdt met de fiets zeker, sukkel."

Dezweeter is dan wel een expert, het is nog steeds de politiek die beslist. "Ik denk niet dat er momenteel veel draagvlak is voor mijn project", geeft Dezweeter toe, "maar na verloop van tijd zal de Bruggeling niet anders kunnen concluderen dat de enige juiste manier om hun stadscentrum nog binnen te rijden, via brede autostrades aan 160km/u zal zijn. Waarom zou je traag gaan, als je ook rap kan gaan?"