Bruggeling Didier Pollet verkoopt eerste Brugse whisky gebaseerd op gedistilleerde béarnaise

Didier Pollet uit Sint-Anna draait al een kwarteeuw mee in de horeca: eerst vijf jaar in café Craenenburg, daarna twintig jaar in de kantine van de bak. Met al die jaren ervaring wil Didier nu zijn eigen whiskymerk uit de grond stampen. En wát voor een merk!

"Nu wil ik eindelijk eens voor mezelf werken", begint Pollet, "ik heb genoeg jaren op de teller waar ik voor een baas moest werken. Ik dacht eerst aan een café of een frietkot, maar toen besefte ik: Didier man, jij kan toch alles opstoken?"

Dit kan beter

Pollet fermenteerde inderdaad letterlijk alles in zijn kleine toiletje in zijn cel, maar was daar nooit echt tevreden mee: "ik weet nog goed dat Simsalabim daar, allez dien van de attacks van in Brussel, hij zei tegen mij: Didier vent, dit is echt de lekkerste gefermenteerde alcoholische drol die ik in de afgelopen drie maand heb gedronken, en ik heb al véél gezopen. Ja die islam van ik, dat is meer van "islamgezopen", versta je? Enfin, dat is wat Salami zei hé. Maar ik dacht: ik kan dit beter maken." Vanaf toen is Didier dus verschillende dranken beginnen distilleren.

In het begin ging het vooral over gestookte resten bier of wijn. "Maar toen begon ik te experimenteren", getuigt Pollet, "eerst broodresten, daarna handzeep. Maar in april begon ik te werken bij Vandemoortele, en had ik het: ik ga béarnaise distilleren."

Vanaf maandag is Béarfiddich, de eerste Brugse whisky, verkrijgbaar in de winkels. "Ik heb een exclusiviteitscontract met de Vano op Sint-Pieters, en de oplage is vrij beperkt. Meer nog: ik heb zelf al de helft opgezopen, het is echt heerlijk."

Béarfiddich 6 Months Old, - Single Mom Edition

Ons oordeel: ★★☆☆☆★☆

Er zijn betere sauzen om je frieten in te doppen, maar van deze geraak je wel makkelijker mulle. Een aanrader. Denken we.