Nieuwe inclusieve theatervoorstelling in Biekorf is 'ook voor wijven'

Primeur in Brugge: de nieuwe theatervoorstelling "Before Midnight" van bekend Brugs theatermaker en taxidermist Jef Lefumure laat vanaf morgen ook wijven toe. "Op voorwaarde dat ze niet beginnen tetteren tijdens mijn voorstelling", waarschuwt de theatermaker wel.

Vrouwonvriendelijk

Het is niet voor het eerst dat er wordt geëxperimenteerd met vrouwmensen op een cultureel evenement in Brugge. In 1954 nam toenmalig Brugs burgemeester Victor Van Hoestenberghe zijn vrouw uit noodzaak mee naar een operavoorstelling nadat ze niet wou stoppen met zagen. Het concept is echter nooit aangeslagen en sindsdien heeft Brugge altijd een beetje te boek gestaan als 'vrouwonvriendelijk'.

centre piece
Ook deze wijven zijn binnenkort welkom op culturele evenementen in Brugge

"Traditioneel is de cultuursector in Brugge eigenlijk altijd een mannenaangelegendheid geweest", duidt huidig schepen van cultuur Nico Blontrock, "in andere Vlaamse steden is dat onderscheid al lang weg, maar in Brugge heeft die tweedeling altijd stand gehouden. Daar willen we nu van af."

"Eigenlijk is er nooit een officieel verbod geweest", verklaart de schepen, "gewoon doordat de programmatie altijd enkel op mannen is gericht, komen er nooit vrouwen naar de voorstelling." Alle voorstellingen van de afgelopen drie seizoenen van De Biekorf gingen namelijk over sportauto's, Club Brugge of bier.

Niet aan proefstuk toe

Theatermaker Jef Lefumure is niet aan zijn proefstuk toe: voor zijn vorige voorstelling liet hij ook al frisdrank toe in de foyer en recent liet hij zich nog respectvol uit over mensen van buiten Vlaanderen. Een vreemde eend dus, maar dat kunnen de progressieve theatergangers best smaken.

Volgens Lefumure kwam de inspiratie voor de beslissing niet van maatschappelijke tendensen of protestbewegingen zoals de 'woke' of 'cancel culture', maar van hemzelf. "Ik heb toch geen stomme wijven nodig om me te vertellen wat ik moet doen?", aldus nog de vooruitstrevende artiest.

Ook cultuurfanaat Bart "Croky" Verschote uit Sint-Michiels is enthousiast:  "ik vind het een schitterend idee - als de voorstelling een beetje te saai is, kunnen we in de plaats de wijven ambeteren." Boezemvriend René Ledeganck is volmondig akkoord: "misschien dat onze wijven er nog iets van opsteken."