Brugse jongere wil klimaat redden zodat hij met Ryanair citytrips kan blijven maken

De Brugse student Nicky Vanhee (21) houdt sinds vandaag een hongerstaking op de campus van de Vives hogeschool te Sint-Andries. De student wil hiermee meer aandacht voor het klimaat eisen, zodat hij in de toekomst kan blijven vliegen aan bodemprijzen met Ryanair.

"Het gaat er bij mij echt niet in dat mensen steeds opnieuw hun auto gebruiken voor korte verplaatsingen", reageert een vermoeide Vanhee die net van de luchthaven van Charleroi komt na een leuke midweek in Barcelona, "beseffen de mensen dan niet dat er geen plan B is? In Barcelona staan ze trouwens al veel verder in dit besef. Ook in Lissabon waar ik vorige week was zijn de mensen beter gesensibiliseerd."

Niemand blijft gespaard

Vanhee wil de mensen erop attent maken dat het binnenkort misschien gedaan is met Ryanair-vluchten onder tien euro, en dat we dan misschien allemaal vervelende tripjes met de auto moeten maken naar Noord-Frankrijk, de Efteling of erger nog, Maldegem. "Klimaatsverandering is een gruwelijk gegeven", aldus de student, "niemand blijft gespaard."

De student groenmanagement gaat daarom nu in hongerstaking. Concreet betekent dit dat Nicky geen eten of drinken meer inneemt, tot het klimaat is gered. "Enkel kleine versnaperingen mogen nog, zoals Duyvis crack-a-nuts of Argentijnse beef jerky", zo legt hij ons uit, "het is belangrijk om niet te overdrijven. Drinken doe ik niet, dat is enkel intraveneus. Harde seltzer met komkommer."

Pieter Marechal vraagt de student niet specifiek om te stoppen. Marechal's schriftelijke reactie: "mijn vrouw is hier, wacht tien minuten en dan zie ik je aan het brugje. Boeken we een kamer? Miranda ik denk aan je."

"werk"

De stad geeft mee dat het al bijzonder veel inspanningen doet om haar steentje bij te dragen. Zo zal het IVBO in 2050 stoppen met het lozen van giftig afvalwater in de Brugse Reien en sorteert schepen Pieter Marechal (CD&V) zijn gebruikte condooms voortaan in twee dozen: eentje met het label "werk" en een andere, lege doos "privé".