Brugs café weert alle "ciswijven"

Na de heisa in Gent* rond café Blond, waar alle "cismannen*" prompt werden buitengegooid, zagen we vorige avond een gelijkaardig tafereel in een niet nader genoemde Brugse volkskroeg.

Klokslag 20.45 u gooide de patron van het café alle "cisvrouwen" buiten, net toen de voetbalmatch Italië - Spanje begon. "Enkel degene die naar de voetbal wilden kijken zonder erdoor te praten of te zuchten, mochten blijven", vertelt ooggetuige Bert Deplancke.

Volgens de patron ("zeg maar patriarch") van het café is er echter helemaal geen sprake van discriminatie en wou hij enkel een veilige plek creëeren voor de klanten die hun genderidentiteit wilden uiten door middel van een pint en wat voetbal: "net daarom moeten we actief discrimineren: vrouwen beseffen niet hoe geprivilegeerd ze wel zijn."

Moeilijke beslissing

De uitbater verduidelijkt dat deze beslissing niet uit de lucht is komen vallen. "Er was al eerder sprake van verbaal voetbalfoob geweld door vrouwen. Verschillende pogingen om de sfeer te verbeteren door vollenbak Niels Destadsbader te draaien kon hun tieten niet kalmeren. Niet iedere vrouw is natuurlijk een bedreiging, iedereen blijft welkom. Behalve de vrouwen", zo besluit de uitbater.

Maatregel goed ontvangen

Over het algemeen werd de maatregel goed ontvangen door het aanwezige cliënteel, zo blijkt uit een korte rondvraag. Stamgast J. De Cock getuigt: "ik word hele dagen negatief bejegend door wijven en buitenlanders, op den duur mag ik niks meer zeggen. Hier kan ik nog eens goed mezelf zijn." De Cock kijkt naar buiten en ziet de verschillende vrouwen buiten in de regen staan. "HOEREN", roept hij ze toe, terwijl hij zijn glas door de ruit zwiert.

Ook F. Demon is best blij met de maatregel: "vrouwen intimideren me", geeft de caféganger toe, "elke keer een vrouw naar me kijkt, voel ik me te min. Daarom voel ik me veel meer op mijn gemak tussen naakte zweterige mannen. Ik bedoel voetbal en bier."

Discriminatie

Bij de vrouwen ligt het, zoals bij alles, veel moeilijker. Volgens sommigen gaat het om zuivere discriminatie ("correct, dat is het exact", aldus de zaakvoerder) en mag dat dus niet. Men wil tenslotte nog opmerken dat voetbal niet identitair genoeg is en dat mannen eens moeten stoppen met hard werken, en meer tijd spenderen op praatavonden over Amerikaanse maatschappelijke problemen.

  • Gent: stad tussen Brugge en Brussel.
  • Cisman: man die ook voor de Club is. Antoniem van 'Cercleman'