Nederlander beboet voor negeren van ongeschreven Brugse regels

Amsterdammer Jopie de Boer heeft er geen prettig weekend-uitje opzitten in Brugge. De Boer moest maar liefst €125 ophoesten voor het breken van de wet. Alleen... die wet is helemaal niet neergeschreven.

"Nou, dat vind ik absoluut niet kunnen," reageert Jopie, "ik was gezellig een biertje aan het drinken met de maatjes, komt er ineens een blauwe bink (politieagent, nvdr) met een boekje af. Mochten we mooi €125 betalen. Omdat we het woord 'biertje' niet mochten gebruiken in Brugge."

Ook café-uitbater Mike Verschaeve zit verveeld met de zaak. "We krijgen regelmatig Nederlanders over de vloer, maar dit is toch de eerste keer dat het zo erg is gesteld. Enkel het woord 'biertje'? Nonsens." Volgens het rapport van de politie gebruikten de Nederlanders onder andere ook het woord 'poepen', vroeg hij om 'vloeitjes' en wou hij even zijn 'mobieltje' opladen.

"Niet vergeten dat stamgast Rudy ook net een tournée had gezet, en die hebben ze niet teruggezet", gaat Verschaeve verder. Het Brugs gerechtshof is duidelijk: mijnheer de Boer brak alle conventies waarop onze samenleving is gestoeld: hij was eerlijk, economisch bewust en gebruikte correct Nederlands. Uiteraard kan dit niet door de beugel.