Na Brugge en Antwerpen wil ook Varsenare de start van de Ronde organiseren

Terwijl twee honden vechten om een been... loopt de derde ermee heen? Het zou zo maar eens kunnen. De steden Brugge en Antwerpen willen beide maar al te graag de start van het grootste wielerevenement van het jaar organiseren: de Ronde Van Vlaanderen.

Maar er is een mogelijke kaper op de kust: de gemeente Jabbeke, en de deelgemeente Varsenare in het bijzonder, heeft een voorstel klaar voor organisator Flanders Classics.

Burgemeester van Jabbeke Daniël Vanhessche (CD&V) bevestigde dit nieuws deze ochtend op het gemeentehuis, waar de burgemeester volgens gewoonte eerst enkele uren nietszeggend en met open mond door het raam staart.

Natuurlijk kan ik niet wachten tot zondag", getuigt de burgemeester, "maar voor mij kan het altijd beter. Brugge heeft decennia lang haar start gehad, nu is het in Antwerpen. Waarom niet hier, in ons mooie Varsenare?"

Iedereen kent Varsenare

Volgens de burgemeester is Varsenare overal bekend en bewonderd. "Ik zal de proef op de som nemen", gaat de burgemeester verder, "ik zal hier aan vijf willekeurige mensen in Varsenare vragen of ze Varsenare kennen. Wedden dat ze er allemaal al eens van hebben gehoord?" En jawel hoor, vier op de vijf kent Varsenare. De vijfde persoon bleek een verkeerslicht te zijn. "Missen is menselijk", aldus de burgemeester.

Volledig parcours in Varsenare?

Concreet wil de burgemeester een parcours uittekenen die aan de  Sint-Mauritiuskerk begint en dan enkele lokale rondjes in Varsenare doet.

Het voorstel dat is ingediend bij Flanders Classics

"Het wordt een soort van Best-Of-Varsenare", glundert de burgemeester, "het circuit is 1,39 kilometer lang en passeert langs alle bezienswaardigheden: het Oud Gemeentehuis en de kerk." Het circuit doen de renners dan 185 keer, voor een totaal van ongeveer 260 kilometer.

"Er is nog plaats voor een extra helling zoals de Poggio (Koekelareberg) maar ik denk dat als ze 185 keer over die verkeersdrempels hier moeten, dat ze hun hoogtemeters wel zullen hebben gedaan. We moeten ook niet overdrijven."

Benieuwd of de gemeente ook daadwerkelijk de Ronde binnenhaalt.