Na Belfort, nu ook stukje Sint-Kruis nagebouwd in China

In het Chinese Dongguan is er sinds kort een nieuwe attractie te bezichtigen: het Brugse Belfort straalt er in al zijn glorie, of toch een kopie ervan. Dat de Chinezen van Brugge houden wisten we al, maar dat men nu zover gaat om Brugge effectief na te bouwen is nieuw. Hoofdredacteur Kenny Dezeugstecker ging een kijkje nemen.

Met onze ervaren gids Joost Zwartjes bezoeken we Dongguan. "Kiek Kenny, trekt an me tetten, mo da trekt toch helegangs nie op us Belfort?," vraagt Joost zich af. Inderdaad, de verhoudingen zijn buiten proportie, en ook de subtiele graffiti die Pol Van Den Driessche op de muren van de Hallen heeft aangebracht is nergens te bespeuren. "Die Chinezen maken olles achter Kenny, da's nie te geloven."

De Chinese replica van het bekende café De Vetten Os

We wandelen verder. We passeren aan het Venetiaans Dogepaleis, Café De Vetten Os en de Eiffeltoren, tot we plots in een andere familiare buurt terecht komen. De Club is kampioen, schreeuwt iemand in ons oor. Om de hoek horen we een koppel seks hebben, terwijl er recht voor ons een jongeman zijn ingewanden uitbraakt. "Kiek Kenny, lebbert an men oor, ma dit wou ik je nie laten zien", verontschuldigt Joost Zwartjes zich. We zijn in Sint-Kluis terechtgekomen.

Sint-Kruis in China

"Jaren geleden, toen ik Shang-Hanna heb opgericht, werd ik benaderd door de leider van een Chinese maffiabende", vertelt Joost, "die wou zijn eigen stad bouwen, maar het moest gevaarlijk ogen, zoals de Bronx, maar dan in Europa." Zwartjes besloot er eerst niet op in te gaan, maar na lang aandringen ging hij overstag. Hij bood de maffioso enkele opties aan: de Parijse Banlieues ("niet gevaarlijk genoeg"), Molenbeek ("wtf der ver over") of Sint-Kruis Brugge. Die laatste optie beviel de Chinees wel.

"Zo ben ik dan maar begonnen met de bouw", vertelt Joost verder. "Ik heb een hoop kasseien wat losjes over de weg verspreid, dat is dan de Brieversweg geworden. Daarna ben ik aan het Interbad begonnen om vervolgens Café Den Arend in al zijn glorie na te bouwen." En dat laatste bleek een grote vergissing.

De sfeer in Café Den Alend

Vanaf dat Café Den Alend open ging, liep het grondig mis. De Chinezen begonnen zich elke dag te bezatten vanaf 10 uur s'ochtends. "Wij zijn vool de Club", klinkt het iedere morgen, "moet je een tlek op je bek hebben misschien?" Joost Zwartjes snikt. "Verdomme Kenny, gif me e zugplekke, ma het spiet mie zo hard."

Door het plotse succes van Club Brugge in China, willen de Chinezen willen nu ook het Jan Breydelstadion nabouwen. "Maal enkel op een authentieke maniel", verzekert woordvoerder Malnix Deloovel van de supportersclub "Nevel Walk Alone" ons, "het zal op zijn minst vijftien jaal dulen, en daalna gaan we het heel slecht ondelhouden."