Onvoorstelbaar mysterie in Brugge: wat bevindt zich achter deze garagepoort?

Het gebeurt niet vaak dat heel Brugge op het puntje van zijn stoel zit. Wat bevindt er zich achter de mysterieuze garagepoort in de Oostmeers? Al wekenlang is dit dé vraag op café. Wij zochten het voor jullie uit.

De garage in kwestie is eigendom van ene Gino D, beter bekend in het kermismilieu als Gigolo Pony, de voormalige eigenaar van een Ford Fiesta uit 2011. "Die heb ik moeten verkopen", laat Gino ons weten vanop een geheime locatie op café in de Bar Des Amis op de Eiermarkt. Het wordt steeds mysterieuzer.

Maar wat bevindt zich nu achter die raadselachtige garagepoort? "Ah wacht, dat zal ik ne keer laten zien", klinkt het bij Gino. Vijf minuten later staat hij naast ons aan de garagepoort.

Gino opent de poort. Onze hartslag gaat de hoogte in.

Een onwaarschijnlijke ontdekking

"Welgekomen, welgekomen", Gino wuift ons naar binnen, "kijk ne keer daar: mijne garage. Nu sta je hier met je mond vol tanden hé?" We schieten ogen tekort om alles in te nemen. "Zie ne keer hier: dat is ne velo van mijnen opa geweest, verzekers veertig jaar oud, ne Groene Leeuw", zo leidt Gino ons rond in zijn schatkamer, "en hier, dat is nog nen oude ladder naar het vroegere duivenkot hierboven." Middeleeuws, vragen we ons af? Of zelfs Romeins? Oost-Romeins? "Nee nee, mijnen nonkel was van Beernem."

Onze onwaarschijnlijke ontdekkingstocht gaat verder. We stoten op iets wat weggelopen lijkt uit een film van de jaren vijftig, waarschijnlijk bakken geld waard. "Ziedaar, dat is mijnen minifrigo. Al de charcuterie en de melk, dat staat in de frigo in de keuken, maar de pinten staan hier, je moet je pinten ook niet warm zetten hé. Stel je voor dat je bezoek hebt." Gino duwt ons een Jupilerflesje in de hand.

Gouden eeuw

In Brugge gebeurt het vaak dat er restanten van oudere gebouwen te vinden zijn in gerenoveerde huizen. Vinden we hier bij Gino zo'n overblijfsel van de gouden eeuw van Brugge? "Vroeger was er hiernaast een toilet, maar daar heb ik nu een waskot van gemaakt", legt Gino als een volleerde gids uit, "moet je mijnen living ook zien?"

We horen Gino amper praten. In de hoek van de garage staat een meesterwerk te blinken. Het lijkt wel een echte Monet. De levendige, intense kleuren, contrasterend met het zomerse tafereel op het doek. We wanen ons in het Frankrijk van de 19de eeuw. Wat een fabelachtige prent. Gino komt naast ons staan. "Schone strijkplank hé, mijne moeder heeft dien gekocht in den Action. Nu da je hier staat, moet ze je hemd strijken? MA? MA! KOM NE KEER NAAR BENEDEN DIE MENEER ZIJN HEMD MOET WORDEN GESTREKEN."

Is dit echt?

Het wordt ons allemaal iets te veel, we wandelen buiten. Is dit allemaal wel echt? Of zijn we maar personages in een boek? Of een strip? Dan wil ik Jommeke zijn. Of Flip. We wandelen weg van onze verbazingwekkende ontdekking. Gino roept ons nog na ("moet je nog ne pintje hebben? Je hemd hangt uit je broek!"), maar wij dagdromen verder. In Brugge valt er elke dag wel een ontdekking te doen.