Live uitzending Brugse gemeenteraad wint "Slow TV Award"

De live uitzending van de Brugse gemeenteraad op Youtube van afgelopen maandag heeft in Milaan de prestigieuze award voor Beste "Slow TV" gewonnen. De internationale jury looft "het eindeloze en doelloze bekritiseren, berispen, bevitten en gispen en de absolute afwezigheid van enige vorm van suspens."

Slow TV

De categorie van "Slow TV" is afgeleid van zowel de lange duur van de uitzending als van het natuurlijke langzame tempo van het televisieprogramma. Het is een populair genre, dat vaak geassocieerd wordt met live-uitzendingen van lange treinritten in Noorwegen, of de toiletbezoeken van schepen Nico Blontrock (CD&V).

"Ik moet eigenlijk de voltallige gemeenteraad bedanken", reageert de voorzitter van de gemeenteraad Annick Lambrecht (Vooruit) op het goede nieuws, "maar ik ga dat niet doen, ik ga enkel mezelf bedanken. Desondanks zou dit niet mogelijk geweest zijn zonder onze rots in de branding Stefaan Sintobin, die altijd wel enkele uren voor zijn rekening neemt. Mensen denken meestal dat hij bezig is met iets te filibusteren, maar die meent gewoon alles wat hij zegt."

Raadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) valt wel eens in slaap tijdens nog maar eens een betoog over de worstenkwaliteit bij slager Luc in Snellegem. (Beeld: Youtube/Stad Brugge)

Grote verwezelijking

Burgemeester Dirk De fauw treedt Lambrecht bij: "het is inderdaad een grote verwezelijking voor de voltallige raad. Er zijn echter enkele types zoals Sintobin of PVDD die de hele boel naar een hoger niveau tillen. Soms loopt het even verkeerd omdat een gemeenteraadslid een interpellatie wil doen over een dringend actueel thema, maar dan hebben we altijd Stefaan of Pol om de boel recht te trekken met een bizar en langdradig betoog. Bedankt gasten, echt waar."

Orator Pol van Den Driessche (N-VA) is verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de tussenkomsten in de gemeenteraad. 2/3 daarvan gaat over het beschermen van reeds beschermde gebouwen, de overige 1/3 gaat over de afwezigheid van biersnacks voor de figuranten in de Heilige Bloedprocessie. (Beeld: Youtube/Stad Brugge)

Opnieuw prijs dus voor de Brugse gemeenteraad, die tegenwoordig bijna altijd over meerdere dagen moet vergaderen. "We gaan inderdaad voor de ultra-marathon", bevestigt voorzitter Lambrecht, "daarom roepen we alle gemeenteraadsleden op om zoveel mogelijk tussen te komen, en het liefst zo lang mogelijk. Ik weet dat ik veel vraag van sommige gemeenteraadsleden, maar doe jullie best."