Brugse CD&V minst actieve fractie: "kunnen niet tussenkomen én kaarten tegelijk"

Uit een analyse van het Brugsch Handelsblad blijkt dat Andries Neirynck (Groen) het meest actieve gemeenteraadslid is. De minst actieve gemeenteraadsleden vinden we daarentegen allemaal bij CD&V terug, maar daar hebben ze een goede reden voor.

Focus

"We kunnen ons niet focussen op ons kaartspel en tegelijkertijd de debatten in de gemeenteraad volgen", verklaart Wouter Bossuyt, die in zes jaar tijd slechts één keer is tussengekomen om te vragen of de verwarming wat hoger mocht. Collega CD&V'er Carlos Knockaert treedt Wouter bij: "tussen al dat getetter is het moeilijk om de kaarten te tellen, en ik weet dat Wouter altijd tegensteekt in het Manillen." Knockaert kwam net zoals Wouter slechts één keer tussen, en dat om naar het toilet te mogen. Ze verdienden hiermee elk minstens €18,000 bruto over de afgelopen zes jaar, aangezien de zitpenning rond de €250 bedraagt.

Best betaalde kaartploeg van Brugge

Volgens politicoloog Janne Narten is de CD&V-fractie dan ook de best betaalde kaartploeg van Brugge: "want ook Martine Mathys, Brigitte Balfoort, Joannes Logghe, Alexander De Vos en Paul Jonckheere hebben quasi geen enkele activiteit vertoond de afgelopen legislatuur."

Het lijkt erop dat niet alleen het kaarten de aandacht van sommige gemeenteraadsleden wegtrekt van hun politieke taken. Joannes Logghe (één interpellatie en twee schriftelijke vragen in zes jaar) staat bekend om zijn constante jacht op virtuele wezens in Pokémon Go tijdens zittingen, wat tot de nodige irritatie leidt onder de collega's. Toch kan hij ongestoord zijn gang gaan dankzij schepen Franky Demon, die maar al te graag aan de pokémonjacht deelneemt.

Brigitte Balfoort (CD&V) tijdens de laatste gemeenteraad

Veel luisteren

De CD&V-fractie vindt echter niet dat hen iets te verwijten valt: "in de politiek moet je vooral veel luisteren", reageert Alexander De Vos (één interpellatie en drie tussenkomsten in zes jaar), "daarom dat ik ervoor gekozen heb om alleen nog maar te luisteren. Ik antwoord op geen vraag meer. Zo goed kan ik luisteren." Tenslotte vindt Brigitte Balfoort (één interpellatie in zes jaar tijd) dat een stem op CD&V een stem voor de toekomst is: "wie voor CD&V kiest, kiest voor vooruitgang en verandering. Volgende legislatuur gaan we namelijk leren backgammon."