Fans vergapen zich aan dure bolides: boeren komen opscheppen met hun tractoren in Brugge

Een delegatie van boeren uit West-Vlaanderen is deze ochtend afgezakt naar het station in Brugge om hun dure tractorbolides aan de fans te tonen. Een honderdtal dure tractors zijn nog enkele dagen te bezichtigen aan de achterkant van het station. Tientallen jongeren verzamelden zich intussen rond de verzameling tractors.

"Gemiddeld kost zo'n tractor toch wel €150,000", vertelt boer Andy Litou uit Lo-Reninge trots, "neem nu deze hier. Een John Deere, 215pk. Zuipt nafte als een tempelier. Autotrac-ready, dat betekent dat je gewoon pinten kan lekken tijdens het ploegen, het ding stuurt gewoon zichzelf. Soit, daarvoor zijn we hier eigenlijk niet."

Vlaanderen

De echte reden voor het bezoek van de boeren, die nog altijd even sympathiek overkomen als een maand geleden, toen ze begonnen met iedereen's leven moeilijker te maken dan het al is, ligt elders: "we willen dat Vlaanderen de plannen voor de IJzer- en Handzamevallei bijstuurt, er zijn al genoeg bomen in Vlaanderen." Wat dan met de recente overstromingen, zou meer natuur daartegen niet als buffer dienen? "Ja maar dat is toch mijn probleem niet? Zoek het uit hé."

We vroegen de boeren ook of ze daarvoor niet gewoon een beleefde brief konden sturen naar de bevoegde burgemeester, zoals normale mensen. "Nee, de mensen moeten ons gezien hebben, dit belangt iedereen aan (klaxoneert luid naar een overstekende oudere dame). Het is trouwens de eerste keer in mijn leven dat ik in een stad kom", vertelt boer Litou, "jullie hebben hier wel goed doorgedaan hé? Ik wist zelfs niet dat je een tweede bouwlaag kon leggen op je huis."

Ik wist zelfs niet dat je een tweede bouwlaag kon leggen op je huis.

Ook volgende week komen de boeren protesteren, maar dan voor een volledig andere reden: "mijn oprit moet heraangelegd worden, maar ik vind geen goeie aannemer die het in het zwart en aan de helft van de prijs wil doen. Quo vadis Vlaanderen?" De boeren eisen concreet dat de regering onmiddellijk €1400 overhevelt van de gezondheidszorg naar de persoonlijke rekening van Andy Litou. "Anders staan we hier binnen twee weken terug en spuiten we het Belfort onder met mest."

Begripvol

Wat denkt de Bruggeling van het nieuwe protest van de boeren? "Ik hoop op een zware hittegolf deze zomer en een goed nat najaar zodat alles onder water staat tijdens de oogst" aldus buurtbewoner Dries Decorte, "dit weekend ga ik trouwens voor een boer zijn garage gaan parkeren." Agnes Bruneel uit Koolkerke toont zich dan weer begripvol voor de boeren: "als je hele dagen tussen de stront moet wonen, zou ik ook blij zijn dat ik eens een echte stad kan bezoeken. Dat ze zeker eens de bootjes doen, misschien halen ze er inspiratie uit voor wanneer hun land weer onder water staat." Bob Rosseel tenslotte maant aan tot kalmte: "koop gewoon geen Belgische teelt meer: het vlees zit vol met hormonen en de groenten zitten vol met pesticiden en PFAS."