Verandering op til? Brugse CD&V haalt kiesdempel niet in nieuwe peiling!

Het is een verkiezingsjaar en dat zullen we geweten hebben. De eerste peiling van het jaar is deze exclusieve peiling van De Brugse Stem, en die heeft meteen enkele verrassingen in petto!

Ruim tekort

Volgens de laatste peiling haalt de grootste partij van 2018, CD&V, zelfs de kiesdrempel niet. Politicoloog Janne Narten geeft duiding bij dit bijzonder resultaat: "in onze peiling haalde CD&V slechts 4 stemmen, in vergelijking met de 26,130. van 2018. Dat zou neerkomen op slechts 0.005% van de stemmen, en dus ruim tekort om de kiesdrempel van 5% te halen."

We kregen tot nu toe nog geen reactie van CD&V, ondanks het feit dat vliegende reporter Kenny Dezeugstecker van DBS na zijn kookles een hele avond lang heeft gewacht aan het huis van burgemeester Dirk De fauw.

Racisme-schandalen

De resultaten van de andere partijen zijn eerder een schatting aangezien de enige vraag van de peiling "stem jij nog op de CD&V wtf? onder welke steen leef jij?" was. "Een kleine fout aan onze kant", geeft Janne Narten toe, "maar dat zal het resultaat niet al te veel beïnvloeden. Vlaams Belang wordt de grootste partij in Brugge, schrijf het op een blaadje. Ik zit ook in de Facebookgroep 'Je Bent Van Sint-Pieters Als'... hoor."

Ook Vooruit ging er na de verschillende racisme-schandalen initieel op vooruit in de deelgemeenten Sint-Pieters, Sint-Jozef en Sint-Kruis. Nadat echter kopman Pablo Annys heeft verduidelijkt dat het niet met een racistisch programma opkomt, is de partij terug gestagneerd rond de 5%-25%.

Partijen zoals Groen en Open Vld werden voor het gemak gegroepeerd onder "overige" in de resultaten en zouden samen ongeveer 30% kunnen behalen.

Deze peiling werd afgenomen zondagnamiddag op de Zuid-tribune van de derby Cercle-Club. De totale steekproefomvang is 7. De foutenmarge bedraagt 14% want André Claeys wist het nog niet zeker.