Koning onder indruk van WK maar gedegouteerd door Belfort

Vandaag bezocht koning Filip het wereldkampioenschap wielrennen dat sinds zondag plaatsvindt in Brugge. De koning was vol lof voor de atleten, maar had toch een puntje van kritiek.

"Zelf heb ik altijd gemountainbiket in het Zoniënwoud, dichtbij het mooie Brusselse Oudergem", aldus de enthousiaste koning, "maar ook voor het wegwielrennen heb ik een groot hart. Behalve dan voor de Lotto-ploeg, dat zijn een bende janetten die enkel sprintjes kunnen trekken voor een buitenlander."

"Chance dat ze bij de Club in Westkapelle zijn gepasseerd"
Koning Filip

Toch was de vorst niet unaniem lovend.

"De Belfort, dat is niet om aan te zien", stelde de soeverein tegenover de verzamelde pers in het station te Brugge, "allez, we hebben vier dagen naar die lelijke zeedijk in Knokke moeten kijken, ik dacht dat we daarmee het slechtste wel hadden gehad. maar nu ik hier sta, weet ik het zo nog niet." De vorst krijgt het duidelijk moeilijk en zucht. De sterke man moet een traan laten. "Chance nog dat ze bij de Club in Westkapelle zijn gepasseerd", mompelt hij nog terwijl hij de trein opstapt terug naar Brussel.

Allerminst de bedoeling

Volgens de organisatie was het allerminst de bedoeling om de toren zo nadrukkelijk in beeld te brengen, maar door een samenloop van omstandigheden was dat wel het geval. De chauffeur die de landsheerser achter het evenement naar het station moest brengen, moest nog sigaretten kopen en reed via de Steenstraat in plaats van de ring.

De nietsvermoedende vorst op weg naar de Kruitvat om een balpen te kopen, omdat ze daar goedkoper zijn. Hij is volledig in het ongewisse over wat hem te wachten staat.

Toen bleek dat de vorst zijn go-pass nog niet had ingevuld, moesten ze noodgedwongen op de Markt stoppen waar de koning snel een balpen kocht in het Kruitvat. "Daar zijn ze goedkoper", duidt royalty-kenner Pol Van Den Driessche (VTM). Toen de koning der Belgen het Kruitvat verliet, kwam hij opeens oog in oog te staan met Brugge's grootste schaamte: het Belfort.

De koning begon te zweten als een dikke vrouw in haar overgang

Arme man

Al snel verzamelde de pers zich opnieuw rond de koning, maar de koning was vastgenageld aan de grond en begon te zweten als een dikke vrouw in haar overgang. De verschrikking van Brugge staarde hem aan. De koning bekeek met afschuw de misvormde, scheve toren. De wereld leek even stil te staan. Armageddon.

"Wat hebben we die arme man toch aangedaan", snikte schepen Nico Blontrock (CD&V) na het vreselijke voorval, "ik probeerde de situatie nog te lijmen door luidkeels "laat de zon in je hart" te brullen op de muziek van de nabije scoutsharmonie die net aan een concert bezig was, maar er was geen beginnen aan."

De schepen bracht vervolgens de koning persoonlijk naar het station. Er werd geen woord gezegd tijdens de rit. "Op het einde heb ik hem nog twee euro gegeven voor de metro in Brussel", getuigt Blontrock, "het enige dat hij nog zei is dat het €2,30 is alvorens nog twee euro extra te vragen voor een Ice-Tea en de lift te nemen naar het perron. Ik denk niet dat we de koning hier nog vaak zullen zien."