Is Brugge klaar voor Franky? Franky Demon mogelijk binnenkort burgemeester!

"Thuis in Brugge", is de slogan van de CD&V in 2024 van burgemeester Dirk De fauw (78) en zijn aangeduide opvolger Franky Demon (47), die bij zijn oma in Varsenare woont. De fauw, Demon en de drie ondervoede aquariumvissen van Demon gaan in 2024 naar de kiezer als een totaalpakket.

Twee handen op één buik

"Franky en ik zijn twee handen op één buik", steekt burgemeester De fauw van wal terwijl Franky in de hoek van de imposante zaal in het stadhuis een weerzinwekkende tekening is aan het inkleuren. "Ik zie mezelf geen volle zes jaar meer verder doen. Daarom moet de Bruggeling het binnenkort met Franky doen."

Waarom de burgemeester deze vileine achterbakse actie onderneemt en wat de Bruggeling precies heeft misdaan om dit te verdienen is nog niet duidelijk.

Nationale ervaring

Franky Demon is momenteel parlementslid in het federaal parlement maar is daar sinds zijn verkiezing in 2018 nog niet geraakt omdat hij niet alleen met de trein naar Brussel durft.

"We hopen dat Franky zijn ervaring in de nationale politiek in Brugge zal kunnen inzetten, zulke vorm van inertie hebben we hier zelden gezien", aldus de huidige voorzitter van de CD&V, wijlen Bertrand Depetter (1909-1991).

Franky Demon ijverde enkele jaren geleden voor meer rechten voor planten

Tussen De fauw en Demon zal een vrouwelijke kandidaat op de lijst staan. "Dat is omdat het verplicht is, niet omdat we dat willen. Om die plaats te vullen organiseren we binnenkort samen met de resterende vijf leden van CD&V Brugge een kippenbillenkaarting in De Gilde", aldus De fauw. De minimum inleg bedraagt €5 en 'dikke tetten zijn aangeraden'. Eigen maat welkom.

Inhaalbeweging

Er ligt nog veel werk op de plank”, vertelt burgemeester De fauw, "aangezien ik al vier jaar voltijds op Franky moet letten, hebben we nog niet veel gedaan gekregen. We moeten dus een serieuze inhaalbeweging maken."

Het stadiondossier bijvoorbeeld, zo haalt De fauw aan: "het lijkt erop dat het stadion binnenkort effectief zal kunnen worden gebouwd op Sint-Andries, daar moeten we dus een stokje voorsteken. Ook verschillende andere dossiers zoals de nieuwe Cactuszaal of Beurshalle zijn op een redelijke termijn afgerond. Dat was helemaal de bedoeling niet."

Geen visie nodig

Een visie voor de stad heeft de burgemeester nog niet. "Die volgt in een Facebookpost, drie dagen voor de verkiezingen. Franky heeft beloofd om enkele ludieke filmpjes te posten met zijn nonkel Nico, die zeker niet vies is van het hardere werk."

Franky Demon werd al meerdere keren gevraagd bij de VRT

Volgens de burgemeester is een duidelijk uitgeschreven en gebudgetteerde visie trouwens geen goed idee. "Franky zou onmiddelijk de kluts kwijt zijn, we moeten het simpel houden." Voor de Bruggeling worden de komende jaren alvast een beproeving. De vraag op ieders lippen: is Brugge klaar voor Franky?