Franky Demon: “u zal mij niet horen zeggen dat ik béter kan”

‘Een ware triomftocht!’, zo omschrijft Brugs schepen en federaal parlementslid Franky Demon – ‘Mong’ voor de vrienden - zijn passage afgelopen zondag in het VRT programma De Zevende Dag. Schepen Demon drong bij De Brugse Stem aan op een exclusief gesprek (‘als jij die bouwvergunning voor je garage wil vintje, laat je dat interview maar beter doorgaan’), en zo geschiedde.

DBS: Schepen Demon, u…

Franky Demon (onderbreekt): ‘Zeg maar Tony hoor.’

DBS: Euh… U heet toch Franky?

Demon: ‘Juist, waar zit ik ook weer met mijn gedachten? Zeg in dat geval maar schepen Demon.’

DBS: U noemt uw passage in De Zevende Dag een ware triomftocht, wij zagen echter een nerveus parlementslid dat zich tot drie keer toe versprak, een paar messen in de rug van coalitiepartners plantte zonder dat daar aanleiding voor was en ook duidelijk een ferme mullet aan het laten groeien is. Is dat de nieuwe stijl?

Demon: ‘Dat is allemaal show hé. Ik ben een showman, dat weet iédereen toch? Als ik zeg dat je mij ‘niet zult horen zeggen dat we het met minder kunnen stellen’ (over de partijfinanciering, nvdr.) bedoel ik eigenlijk dat je mij wel zult horen zeggen dat we het met minder kunnen stellen. Begrijp je?’

DBS: Waarom dan niet meteen zeggen wat je denkt?

Demon: Tja, moest ik zeggen wat ik denk, mag ik daar nooit meer over de vloer komen bij de VRT, denk ik. Dat kostuum van die Vlaams Belanger gezien (Chris Janssens, nvdr.) En die stof... Zàcht! En Raoul (Hedebouw, pvda) zijn parfum… *Zucht* (Slaat driemaal hard op de zijkant van zijn hoofd) Neen! Zeggen wat ik denk is geen goed idee. Geen goed idee. Neen. Geen goed idee! Wie bent u ook alweer?

DBS: We hadden het over het feit dat u vaak het tegengestelde zegt van wat u eigenlijk bedoelt.

Demon: (op dreef) Maar dat is nórmààl toch in de politiek? Kijk nu naar de recente uitschuivers. Hilarisch, te veel om op te noemen! Beke zegt: ‘ik blijf mijn verantwoordelijkheid nemen’. Demir: van ’t zelfde! Eigenlijk bedoelen die mannen “I’ve screwed up, ik zou eigenlijk beter mijn koffers pakken en ’t hier aftrappen”. Mais bon, dat kan natuurlijk niet.

DBS: En waarom niet?

Demon: (rolt met zijn ogen) Weet jij wel hoeveel we anders te maande aan dageure (inkomsten, nvdr) zouden verliezen? Kan niet. Punt.

Franky Demon in De Zevende Dag (all rechten VRT)

DBS: Ethiek, holle woorden?

Demon: Mo vintje toch, van onder welke steen kom jij gekropen? Dehaene is al lang naar de eeuwige jachtvelden vertrokken hoor. Doe maar normaal. De match van Cirkel tegen Anderlecht gezien gisteren? Losers vint.

DBS: Juist. U vond het ook nodig het over ‘geld verbranden’ en ‘Agusta’ te hebben? Oude koeien en niet echt netjes tegenover een partner van uw partij op Brugs- en Federaal niveau… U vergeet selectief Dexia, Arco…

Demon: Stop met zagen vent. Als Ferdy-, Edd-, (zucht en denkt even na) Franky? dat zegt, bedoelt hij eigenlijk het omgekeerde hé, ben jij dat nu weeral vergeten? Al dat geld, wat moeten wij er mee? Geen idee!

DBS: En uw federaal werk?

Demon (onderbreekt): Federaal ‘werk’? (bulderlacht). Dat is een goeie. Wat stelt dat voor? Laat mij maar de vlotte backbencher zijn. Nu en dan eens als kanonnenvlees voor de partij fungeren hoort er bij. Op ’t einde van de maand passeer ik twee maal langs de kassa, en dààr gaat het om. Kom we gaan een stukje eten in De Middenstand. Jij trakteert!

DBS: Euh, mag dat, Covid weet u wel?

Demon: (dreigend) I am the law! En heb ik je trouwens al gezegd dat je mij nooit zult horen zeggen dat ik homo ben? Rijd maar mee met Freddy. Wacht, het was Franky zeker? Je mag vanachter op de tandem. Maar braaf zijn hé (knipoogt)!