Eindelijk rechten voor planten: Franky Demon opgetogen

Al enkele jaren woedt binnen de Brugse afdeling van de CD&V een groot debat: moeten planten burgerrechten krijgen? Voorvechter en voornaamste onderwerp van discussie schepen Franky Demon (CD&V) reageert opgetogen.

Al jaren strijdt de schepen in de Kamer voor meer rechten voor alle soorten planten, "en dat doe ik volledig halfslachtig", getuigt Demon, "ik weeg als politicus natuurlijk veel te licht om echt mee te doen in een nationaal debat, daarom vul ik mijn tijd met pokemon, grindr en nietszeggende vragen in het parlement."

Schepen Demon bracht voor de gelegenheid de volledige actiegroep samen: "het doet deugd om samen met vrienden te kunnen vieren"

Na het jarenlange gebrek aan ijver van kamerlid Demon komt er nu dus schot in de zaak: de federale regering overweegt om bloemen en planten rechten te geven. Op deze manier hoopt de regering een groter segment van de conservatieve Vlaming te bereiken. "Een logische stap", vindt ook politicoloog Janne Narten die blij is dat de regering terugkeert naar haar roots, "het is voor het eerst in tien jaar dat er opnieuw beleid wordt gemaakt, met uitzondering dan van de moedwillige keuze om de ouderen te laten creperen in de woonzorgcentra vorig jaar." De CD&V is helemaal terug als beleidspartij.

Kamerplant

Door de volledige onbeduidendheid van Demon op het nationale niveau heeft de schepen zich sinds enkele jaren laten catalogeren als 'kamerplant' in plaats van kamerlid. Dit in de hoop om toch in één categorie uit te blinken. "Maar zelfs als plant is hij niet de beste", jammert burgemeester en mentor Dirk De fauw (CD&V), die Demon omschrijft als het Waasland-Beveren van de plantenliga. "Hij zou nog eerder een tomaat groeien dan op je vraag te antwoorden."

Toch reageert men bij de CD&V opgelucht. "We  zijn blij voor Franky, want met rechten komen ook plichten. Wij gaan hem niet langer zelf water geven."