Nieuw logo Vooruit blijkt tienergrap te zijn

Het nieuwe logo van de sociaal-democratische partij Vooruit blijkt een grap te zijn van twee Brugse jongeren. Het logo dat eigenlijk een omgekeerd hakenkruis met enkele V's moet zijn, blijkt niets meer te zijn dan een anusgaatje.

Hans W. (16) en Stefaan V. (12) uit Sint-Michiels hebben de grap wekenlang voorbereid. "We zijn daarvoor zelfs lid geworden van de lokale afdeling van Vooruit in Brugge", getuigt Hans, "ze waren zo in de wolken met jong bloed dat ze me prompt mandataris hebben gemaakt."

De afgelopen maanden hebben de twee Bruggelingen keihard meegewerkt aan het fiasco dat de naamsverandering uiteindelijk is geworden. "En daar zijn we best trots op. De heisa met het kunstencentrum? Ons idee. De naamsverandering aankondigen en dan een half jaar niks doen? Dat waren wij", Hans glundert.

De originele inzending van Hans en Stefaan

Het toppunt is voor de jongeren toch het nieuwe logo van de partij. "Voorzitter Conner Rousseau vond het fantastisch. Het leek op een roos, maar het had ook de letter V, van Vooruit."

Niks bleek minder waar te zijn.

"We verveelden ons tijdens de lockdown, dus zijn we maar wat swastika's op kinderboeken in de bibliotheek gaan tekenen. Tot we opeens merkten dat die wel verdacht veel leken op een anusgaatje. Toen wisten we het." Hans giert het uit.

Het voorval doet denken aan een scene uit de documentaire over een jezuïtenschool in Beieren waar men als straf levende anchovisjes moest inhaleren/

Hoe het nu verder moet met het logo van Vooruit is niet geweten. "Het is te laat om te veranderen", duidt politicoloog Janne Narten, "trouwens, de socialisten kunnen niet goed tegen verandering. Ik vrees dat we het logo voor enkele decennia zullen blijven tegenkomen." Ook de nieuwe slogan van de partij, "FART, by Conner Rousseau", wordt  voorlopig behouden.