Historische heropvoering brand Notre-Dame 1793 geslaagd

Nieuws uit het buitenland - In de Franse hoofdstad Parijs is maandagavond de befaamde brand in de Notre-Dame uit 1793 nagespeeld. Het spektakel wordt door de buitenwereld algemeen als 'te geslaagd' gezien.

Tijdens de Franse Revolutie in 1793 werd de Notre-Dame in het centrum van Parijs kort in brand gestoken. "Feitelijk ging het om een klein brandje van wat boeken op het plein, niets bijzonders", legt Frankrijk-kenner Laurent Dupont uit, "je vindt er niets over terug in de geschiedenisboeken." De Franse overheid vindt het echter het perfecte middel om meer toeristen te lokken. Historische ensceneringen zijn alleszins populair. "Kijk maar naar de jaarlijkse herhaling van de slag van Waterloo", aldus Dupont, "akkoord, dat doen we enkel om de Fransen een zak af te draaien, maar toch."

Dat Frankrijk nu die brand volledig herdoet voor toeristische redenen schiet in het verkeerde keelgat bij de culturele instanties.

"Waar stopt dit? de gewone werkmens steekt auto's en winkels in brand op de Champs-Élysées, nu moet de Notre-Dame in brand, wat is het volgende?" jammert Brigitte Movintoch, inwoner van Saint-Denis. Dat de beroemde kathedraal nu in brand wordt gestoken voor toeristische redenen brengt ook andere steden op gedachten.

"Je weet nooit. Dat Belfort, heb ik altijd maar niks gevonden", aldus burgemeester van Brugge Dirk De fauw, "bovendien is het al eens afgebrand, dus hebben we een casus belli om het opnieuw in de fik te steken."