Bekend folkloristisch figuur Franky Demon stopt per direct met gekscheren en gaat politiek in

Brugge is sinds vandaag een attractie kwijt, maar een nieuwbakken politicus rijker: Franky Demon, de bekende folkloristische nar die sinds jaar en dag de binnenstad opfleurt, stapt de politiek in.

"Eigenlijk heb ik me altijd wel een beetje politieker gevoeld", steekt Demon van wal terwijl hij zich uit zijn paddenstoelenkostuum wurmt, "zoveel verschilt dat niet met mijn dagelijkse fratsen langs de Brugse straten: mensen aanklampen, leuke outfits en lintjes dragen, bijtende persoonlijke kritiek op mensen die het eigenlijk best goed menen, belastingsgeld gebruiken voor persoonlijke uitgaven - politiekers doen dat óók allemaal!" Demon laat weten dat hij in oktober de lijst van CD&V zal aftrekken. Hijzelf komt echter op met een onafhankelijke lijst.

Typetjes

Franky Demon is al sinds 2006 een graag gezien folkloristisch figuur in Brugge. Hij lijkt een beetje op Lambik uit Suske en Wiske, of de buurman van de heks uit Sneeuwwitje, maar dan met een licht verstandelijke beperking. De Bruggeling is bijzonder tuk op de schavuit.

Je vindt hem vaak terug zingend en huppelend door de kleine straatjes van de binnenstad, of in speeldorp de Toverplaneet. Franky kruipt vooral graag in een "rol", zo haalt hij vaak zijn typetje van de 'typische CVP-vod' boven, maar kan hij net zo goed een progressieve rol als non-binaire pafzak aan. "Ik hou de mensen graag een spiegel voor de neus", zo getuigt Demon hierover, "de Bruggeling mag wel vaker aan het denken worden gezet. Zo moet ik het tenminste niet doen."

Burgemeestersjerp

Demon kwam vorig jaar al in het nieuws toen hij bij wijze van practical joke aankondigde de burgemeestersjerp te ambiëren. "Een kluchtje onder de maatjes van de KSA", vertelt hij hierover, "maar ik heb Dirk 'Backstab' De fauw toch wel goed bang gemaakt. Soit, het heeft mij enkel maar gesterkt in mijn overtuiging: misschien moet ik dit gewoon voor écht doen." Demon zal zich naar eigen zeggen toeleggen op zijn specialiteiten: kaartspelen, nutritioneel advies en het uitgebreid betonneren van de deelgemeenten.

Door de plotse carrièrewending van de bekendste Brugse kluchtigaard, komt de positie van stadsnar wellicht vrij, en dat is dan weer goed nieuws voor de leden van Vlaams Belang Brugge.