Dragen we binnenkort allemaal twee maskers? Of drie? Of vier? En is dat ook veiliger?

In de Verenigde Staten doen steeds meer mensen aan ‘double masking’, of twee mondmaskers op elkaar dragen. Ondertussen is het opvallende fenomeen ook in Brugge te zien. Is het veiliger om twee mondmaskers te dragen? Of is het onnodig, laat staan onveilig? Vinoloog Marc Verschanst licht toe.

Is twee maskers dragen echt veiliger? En nodig? Vinoloog Marc Verschanst merkte de trend in Amerika ook op, maar raadt ‘double masking’ niet aan. "Twee maskers dragen, ja dat is veiliger. Maar weet je wat er nóg veiliger is? Drie maskers dragen", aldus Verschanst. Al is niet iedereen in de wetenschappelijke wereld het daar over eens. Steven Van Gucht van Sciensano raadt drie maskers dragen ten stelligste af: "we moeten de veiligheid op nummer één zetten, drie maskers is gewoon niet veilig. Weet je wat er wél veilig is? Vier maskers dragen."

Stad geen voorstander

Brugs schepen 'van de restjes (inclusief wetenschap)' Mathijs Goderis (sp.a) is geen voorstander van de meerdere maskers. Volgens de schepen maakt dat de mensen minder verstaanbaar en krijgt men al snel een oncomfortabel gevoel. "Dat betekent dat je niet genoeg maskers draagt", countert Verschanst, "draag dan vijf maskers en je merkt onmiddellijk het verschil. Dat werkt trouwens bijzonder goed om je alcoholadem te verbergen." De stad laat wel weten achter de "Demon-aanpak" te staan: de mond dichtplakken met Duct Tape en vastbinden aan een boom.

Intussen woedt het debat volop verder, en dat is ook in het buitenland opgepikt. De Franse professor Pascale Lachatte raadt intussen zes maskers aan en ook in Duitsland is men overgeschakeld naar 'zuviel möglich'. Enkel in Nederland loopt men achter: daar is de bevolking te dik en te gierig: "het mag hier allemaal niet te veel kosten en kijk eens naar mijn vrouw, hoe lelijk is die joh", reageert ontslagnemend Eerste-Minister Rutte.

Een typisch zicht in Nederland