Crowdfunding tegen Clubstadion: Cercle probeert schulden te doneren

Het initiatief 'Leefbaar Sint-Andries', opgericht door hele lelijke buurtbewoners die willen procederen tegen het nieuwe stadion van Club Brugge, probeert €25.000 op te halen om de kosten te dekken. Cercle Brugge, stadiongenoot van Club, probeerde intussen al tevergeefs haar schulden te doneren.

"We hebben akte genomen van de intentie van Cercle, maar helaas kunnen we haar schulden niet aanvaarden voor onze crowdfunding", verklaart initiatiefnemer Eric "Korstje" Vandevelde uit de Lange Molenstraat, "dit zou trouwens een negatief effect hebben op wat we proberen te bereiken, en dat is al negatief genoeg."

Cercle Brugge bekijkt welke andere mogelijkheden er zijn om haar buur een hak te zetten. "Desnoods sturen we PVDD op de Club af, het zal dan rap gedaan zijn met hun eervol gedrag", aldus nog de groene vereniging.

Niet egoïstisch

Initiatiefnemer Korstje Vandevelde vindt niet dat zijn project egoïstisch is en van 'nimby' ('not in my backyard', nvdr) wil hij al helemaal niet horen. "Ik ben niet tegen voetbal, integendeel. Waar ik wel tegen ben is de willekeur van de stad over wie wat mag bouwen. Ik vraag al jaren om een put te mogen graven in de tuin van mijn buur waar ik al mijn brol in kan begraven en weet je wat de stad zegt? Illegaal. Doe eens normaal!"

En het lijkt erop dat de buurt zich achter het initiatief schaart. Even verder in de Lange Molenstraat smeert een buurtbewoner zijn gevel in met zijn eigen kak. "Dat mag niet, maar ik doe het toch!", roept hij ons toe, "onze tradities mogen niet verloren gaan!"

De rest van Brugge ligt helemaal niet wakker van de zoveelste ontwikkeling in het stadion-verhaal. "Eerlijk gezegd, we hadden dit vroeger moeten doen. De lelijkaards van Sint-Andries (officieel bewezen, Sint-Andries scoort 100% en staat eerste op de lelijke-mensenschaal van de OESO, nvdr) zijn nu te druk bezig met protest voeren, dat we hun patattenkop niet meer hoeven te zien in de binnenstad. Win-win", getuigt schepen Mercedes Van Volcem (Open Vld).

Weinig kans tot slagen

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) denkt niet dat het ooit tot een procedure komt. "25.000 euro, dat is heel veel geld, zeker voor de armoezaaiers van hier in de buurt. Daar komen ze gewoon nooit aan", vertelt de burgemeester, "trouwens, als advocaat vraag ik veel meer dan dat. Ze mogen nog al hun klutters uit hun zakken scharten, ze kunnen me nooit betalen."

En ook Club-preses Bart Verhaeghe - tevens broer van de volledig onbekende Kurt Verhaeghe (schrijnwerker uit Diksmuide) - denkt dat het project slechts weinig kans op slagen heeft. "De enige slagen die ze kunnen verwachten is van mijn Blue Army op hun onnozele hippiemuil."

De flyer die de groepering gebruikt