Club kampioen of Cercle Europees? "Voor één dag is de Bruggeling welkom in de binnenstad"

Komende zondag wordt de meest beladen derby in decennia: Club Brugge neemt het thuis op tegen Cercle. Als het minstens een punt haalt, wordt het kampioen. Cercle kan daarentegen Europees voetbal veiligstellen.

"Sowieso houden we de maandag erna vrij voor een mogelijke Club en/of Cercleviering op de markt", aldus burgemeester Dirk De fauw, "voor één keer zal de Bruggeling koning zijn in de binnenstad, maar ze mogen zorgen dat ze godverdomme wafels fretten." De stad zal namelijk voor vierentwintig uur lang de toeristenkraan dichtdraaien. "Concreet betekent dat dat de treins en bussen geen halt zullen houden in Brugge en verder zullen rijden naar Oostende. Alsof ze het verschil zouden merken."

Regels

De burgemeester waarschuwt de Bruggeling echter meteen: "ze moeten het niet gewoon geraken, dit is en blijft eenmalig. Vanaf dinsdag is het terug de gebruikelijke regeling: rond de binnenstad fietsen mag, de rest is off-limits tenzij ze in de toerismesector werken of van die goedkope chocotoffs gaan kopen bij Persoone. Als ze de toeristen durven hinderen, mogen ze zich aan een fikse boete verwachten."

Daarnaast moeten de feestvierders zich aan bepaalde regels houden. Dit houdt in dat elke fan een toegangsprijs van tien euro moet betalen om de binnenstad binnen te kunnen. Bovendien mogen ze zich maximaal twee uur aaneengesloten op straat bevinden voordat ze iets te eten of te drinken moeten kopen, zoals een doos chocolade, een bak frieten of een speciaalbier, "en Leffe telt niet", dixit De fauw.

"Leffe telt niet."

Voorrondes

Uiteindelijk wordt het nog bang afwachten, want Club heeft nog niets binnen. "Maar anders vieren we hun tweede of derde plaats hé, dat is toch ook treffelijk. Ik heb trouwens een abonnement, en mogelijke Europese voorrondes zitten daar ook in. Als Club tweede wordt, dan moet het voorrondes spelen. Dat betekent extra matchen voor Dirkske. Yeet."