Charlie Rockets wordt Charlie's Moskee

Er is een doorbraak in het Brugse Moskee-dossier. Hulp uit onverwachte hoek van N-VA gemeenteraadslid Nele Caus (24) die haar vriend, eigenaar en tevens oud-uitbater van Charlie Rockets, Sjarel Dessels (82), kon overtuigen de lege cinemazaal van het pand ter beschikking te stellen van de  Moslimgemeenschap. "Levenslang", glundert Caus.

Nele Caus en haar vriend Sjarel Dessels toasten op het succes van Charlie's Moskee

Een tijdje geleden kondigde burgemeester Dirk De fauw (CD&V) nog trots aan dat de moskee eindelijk uit zijn eigen, nette buurt verdween. "Naar Sint-Jozef", klonk het toen. "Een logische keuze", aldus De fauw.

Een paar dagen later werd die droom echter terug noodgedwongen opgeborgen toen bleek dat de verhuurder van het pand in Sint-Jozef zijn staart introk na dreigtelefoons aan zijn adres. Exit nieuwe moskee te Brugge? Neen hoor: in comes Nele Caus!

DBS: "Nele, van een verrassing van formaat gesproken! Niet meteen een daad die men van een N-VA politica zou verwachten, als wij zo eerlijk mogen zijn."

Nele Caus: "Wie mij kent weet dat ik tot de extreem-linkse vleugel van de N-VA behoor. Ik vraag mij soms af wat ik bij die partij doe, en of ik niet beter bij Sp.a, Groen of ja, zelfs PVDA zou aansluiten? Anyway... Toen ik las dat de verhuurder in Sint-Jozef zijn staart in trok, voelde ik een golf van compassie met de moslimgemeenschap. Ik kon er niet meer van slapen. 'Nele, je moét iets doen!', dacht ik bij jezelf."

DBS: "Gemakkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk..."

Caus: "Inderdaad, in mijn rol als lid van de Brugse oppositie ben ik het inderdaad gewoon problemen aan te kaarten, er over te zagen en de meerderheid de schuld te geven. Nu moest ik ook eens voor een oplossing zorgen. Dat was een échte mindfuck hoor, hahaha (lacht). Dik buiten mijn comfortzone! Bon, opeens besefte ik dat mijn vriend, Sjarel Dessels, eigenaar en tevens oud-uitbater van rock café Charlie Rockets er altijd over klaagt dat de voormalige cinemazaal achteraan zijn zaak zomaar zonder doel leegstaat. Plaats genoeg voor een Moskee! Eureka"

"Vanaf 31 maart wordt Charlie Rockets Charlie's Moskee"

DBS: "Strak plan. Was Sjarel er meteen voor te vinden?"

Caus: "Wel, door heel die Corona toestand moest ik nog twee dagen wachten tot ik bij Sjarel geraakte. Je geraakt dat woonzorgcentrum waar hij verblijft (WZC Ter Potterie, nvdr.) natuurlijk niet zomaar binnen hé. Nu, na mijn test en zo kon ik hem eindelijk 15 minuten spreken. How ja, 'spreken', schreeuwen, want hij hoort niet meer zo goed natuurlijk. 'Doe mo mokke!' zei hij, althans, dat vermoed ik. Zo zonder tanden is die articulatie niet altijd top. Zo gezegd zo gedaan. vanaf 31 maart wordt Charlie Rockets Charlie's Moskee (glundert)."

WZC Ter Potterie, de verblijfplaats van weldoener Sjarel Dessels

DBS: "Dat is relatief snel."

Caus: "Wij kunnen niet wachten, meneer. Mijn hart vult zich met een warme gloed. De banners hangen reeds op de gevel, en Sjarel kwam al eens een kijkje nemen in zijn rolwagentje. We hebben er samen een ferme gin-tonic op gedronken. Ik zag dat hij trots was op zijn vrouwtje. Sjarel deed in z'n ganse actieve leven ook niets liever dan de mensen helpen. Jammer van die alzheimer... Maar ik denk dat hij het ergens wel beseft, ja. Ik zag traantjes van ontroering... De schat."

DBS: (ontroerd) "Had Brugge maar meer mensen zoals u..."

Caus: "If you dream it, you dream it... And if someone has got the money, you can do it", zeg ik altijd. Zo ben ik aan mijn sjieke auto geraakt. Weet jij trouwens waar ik een partijkaart voor sp.a koop?"

DBS: "Euh, wij zijn onafhankelijk. Bedankt voor dit gesprek!"