Lockdown handhaving: camera's verplicht in je huis, ook in de badkamer

Gouverneur De Caluwé en de politie zetten keihard in op ordehandhaving tijdens de eindejaarsperiode. Niet alleen worden er drones en agenten in burger ingezet, het wordt ook verplicht om in elke kamer van je huis een camera van de overheid te hangen.

"Enkel zo kunnen we te allen tijde weten waar je bent en hoeveel mensen er bij je thuis zijn", verklaart gouverneur Carl De Caluwé, "dit is de enige manier en het is volledig te verantwoorden: ik mag namelijk doen wat ik wil. Ik ben de gouverneur, jij niet."

Deze nieuwe regel betekent dus dat je de volledige dag door zal worden gefilmd, ook wanneer je op het toilet zit of in de douche staat. "Enkel tussen middernacht en 6u wordt er niet gefilmd omdat we niet genoeg manschappen hebben om alles te monitoren."

De Bruggeling is echter allesbehalve te spreken over deze nieuwe maatregelen, zelfs binnen de politiek klinken er afkeurende stemmen. "Ik ben zeer op mijn privacy gesteld", reageert schepen en partijgenoot Nico Blontrock (CD&V), "de moeite die ik moet doen om alles eruit te duwen op de pot, dat wil ik niet op camera laten vastleggen.  Wat is het alternatief? Ik kan toch niet de ganse dag mijn kak inhouden om dan na middernacht alles eruit te persen?"

"Mag ik nog samen met al mijn broers en zussen douchen", vraagt schepen Mathijs Goderis (sp.a) zich af, "natuurlijk met de handen in de lucht, zodat er geen accidenteel genitaal contact is. Een camera in de douche kan de amicale sfeer tijdens het douchen toch wel om zeep helpen."

Ethische bezwaren

Naast de volkomen terechte bezorgdheden bij de burger, rijst er ook het ethisch vraagstuk: is dit wel te verantwoorden? En glijden we dan niet verder af richting politiestaat? Dit kan toch niet de bedoeling zijn? Carl Decaluwé is hier duidelijk in: "dat is hélemaal correct, dat is inderdaad de bedoeling."

De camera's zullen de komende dagen via een partnerschap worden rondgebracht door bpost en geïnstalleerd door Proximus/Belgacom. Door de huidige omstandigheden kan het zijn dat je er wel zelf om moet gaan en dat de technicien van Belgacom enkel op ongemakkelijke uren kan langskomen.