Burgemeester De fauw draait uur lang vette Afrobeats op de Warmste Week

Verrassing van formaat op 't Zand, waar de Warmste Week de hele week lang drie dezelfde nummers draait voor het goede doel: Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) betrad iets na 20:00u het podium om er een whack-vette set afrobeats voor een uitzinnig publiek te draaien.

Het publiek was met verstomming geslagen: de conservatieve zeventiger liet 't Zand een uur lang genieten van zijn dansmoves. Wie had ooit gedacht dat er achter dat stoffig, gedateerd kostuumvestje zo'n muzikaal genie verscholen zat?

Passie

"Mijn eerste passie in het leven is de politiek", vertelde de burgemeester daarover achteraf, "maar mijn tweede grote passie is vette spliffs draaien en de grond tot in Assebroek te doen daveren op de tonen van Fela Kuti, Tony Allen of Mulatu Astatke."

"Mijn passie voor Afrobeat is gestart in de jaren '70, toen ik op uitwisselingsproject ging naar Nigeria om er de lokale bevolking te leren valsspelen in het manillen", vertelt De fauw verder. Daar trouwde de toekomstige burgemeester met Martha Leki, een achttienjarige schone uit Ibadan. Samen hebben ze drie kinderen: Adedayo, Obafemi en Marc. Echter, na enkele jaren keerde Dirk terug naar België om zijn grote droom na te jagen: hoofdleider worden van de KSA Sint-Andries. De rest is (heel saaie) geschiedenis.

Zijn passage was dus een voltreffer, dat beseft De fauw zelf ook: "ik denk eraan om dit meer te doen, op de feestjes van Okra bijvoorbeeld. Ik wil de mensen doen dansen. Geld wil ik er niet voor, een zak wiet is genoeg."