Reitjes nog nooit zo zuiver: "honderden fietsen op de bodem te zien"

Het water in de Brugse Reitjes, het stelsel van gekanaliseerde waterlopen door de binnenstad, is nog nooit zo zuiver geweest, zo zegt het TWMV, het agentschap voor watervoorziening.

"Werkelijk heel onverwacht", reageert Joost Devlieger van het agentschap, "door de volledige afwezigheid van het toerisme in de stad is het water in de kanalen helemaal opgeklaard." De twee hoofdredenen waarom zijn de afwezigheid van de rondvaartbootjes, en de afwezigheid van de Engelse toeristen die hun bierblikjes in de Reitjes gooien en er vervolgens hun gevoeg in doen.

Door het heldere water is de bodem van de kanaaltjes nu heel goed zichtbaar. "Ik ben deze ochtend beginnen tellen, en ik zit al aan 154 oude fietsen, 14 winkelkarretjes en een processiekruis", getuigt buurtbewoner Francine Debacker (71) uit de Augustijnenrei, "en ik ben nog lang niet klaar."

Hoe lang de Reitjes zo schoon blijven valt af te wachten. "Vanaf de lockdown wordt opgeheven, hopen we opnieuw toeristen te verwelkomen", reageert burgemeester De fauw (CD&V), "maar voor meer informatie moet je bij de schepen van toerisme Pierins zijn."

Schepen Philip Pierins (sp.a) voegt daar nog aan toe: "ewè, waddnwieder nieverwach dametazo slicht gieng'n èn,  m0medoen os [onverstaanbaar gemompel] enazo zieze toch noch geplumd é [bulderlacht]."