Bruggeling Hongaar Dewael brengt debuutroman "Lost In Bruges" uit: ★★★★☆

★★★★☆ - De bekende Brugse singer-songwriter Hongaar Dewael heeft deze namiddag in café De Reisduif zijn debuutroman voorgesteld. Het boek heet "Lost In Bruges" en is een aangrijpend verhaal over de liefde en het leven. Het boek is volledig in het Engels geschreven, "omdat ik niet op tijd gevonden heb hoe je ChatGPT in het Nederlands gebruikt", vertelt de auteur daarover.

Interne strijd

"Lost In Bruges" grijpt je vanaf het eerste hoofdstuk regelrecht naar de keel:

"Where am I? Is this the way to the market square? Or is it maybe that way?

Who knows? I don't really know where I am. Fuck I really have too many beers in my ball sack"

Excuse me madam, which is the way to the market square? My hotel is called Martins do you know where that is? I just shat myself."

De protagonist, Steve Tietpunten, komt vanop het platteland Brugge voor de eerste keer bezoeken en ligt in de knoop met zichzelf en zijn innerlijke demonen. Auteur Dewael beschrijft wonderlijk mooi de interne strijd en de dualiteit van de mens:

"I think I have been here before? I think the market square is that way. Or was it that way? I think I am lost. Where is that big tower again?"

Maar ook het vederlichte lijden en de zwevende zwaarte van het bestaan:

"Is this a one way street? Does that also count for pedestrians? I wonder how far I am from that market place. Maybe I get a snack."

Liefde

In "Lost In Bruges" is de liefde en de afgrond nooit ver weg. Teefknoppen ontmoet een mooie Brugse en de prachtig geschreven dialoog schetst de ontreddering en vertwijfeling die toeslaat bij het hoofdpersonage:

"Hello madam, is the market square this way? I see. Ok. Ok. No I am from Tielt. Ok. Ok. Uhu. Thank you. Right. I hope it's not too far from my hotel. Ok thank you. Bye."

Stieve Tetpunten walks a bit further and then drifts into a sea of thoughts:

"I really don't know where I am. Is it that way maybe? Next bar I pass I will stop for a beer."

Noodzaakt drijft Steve bijna tot de wanhoop:

"Shit my phone is nearly dead. I wonder if I will ever find my way?"

Stevie Titty Buttons opens Tiktok and starts scrolling through funny videos until his phone dies.

"Ja shit. What now? Should I just give up? Where am I anyway?"

Aanrader

De ontknoping onthouden we je, daarvoor zal je het boek moeten kopen. Toch raden we "Lost In Bruges" volmondig aan. Zeker het hoofdstuk "Steve finally finds the market square" is een echte brainfuck en legt het verhaal in een onverwachte plooi.

"Lost In Bruges" is vanaf overmorgen verkrijgbaar in de toiletten van De Republiek en in de betere boekhandels, dus zeker NIET bij De Raaklijn.

Recensie door Elke Pientezeeker, De Standaard.