Bizar ingangsexamen politie: "ze bleven me maar over verkeerswetten vragen"

Josie De Gucht uit Koolkerke heeft er een nare ervaring opzitten. Afgelopen jaar studeerde ze hard voor het ingangsexamen van de politie, maar dat liep niet helemaal van een leien dakje.

"Ik had me nochtans goed voorbereid. Ik ken alle straten en café's in Brugge en omstreken en kan me blindelings naar de dichtstbijzijnde frituur begeven", vertelt Josie ons, "ik weet perfect dat het áltijd donker is tot 11u 's ochtends, en dat tot dan zonder licht met de fiets rijden strafbaar is en het ergste is wat men kan doen." Echter, het ingangsexamen ging daar helemaal niet over.

"Ik weet niet precies waarom, maar alle vragen gingen over de wet en verkeerswetten in het bijzonder", gaat Josie verder, "ik ken menig agent, en geen enkel heeft die kennis nodig. Dat is toch niet de 'core' van de politie?" Volgens wijkagent Marcel G is er een reden voor al de vreemde vragen op het examen: aangezien de wet zodanig vaag is, is het eigenlijk onmogelijk om een correct antwoord te geven. Het zijn met andere woorden strikvragen.

Het examen wordt alvast niet aangepast. 'Daar hebben we de middelen niet voor', zo luidt het bij het korps. Sinds de private parkeerwachters op het toneel zijn verschenen is ons budget drastisch omlaag gegaan.