Archeologiemuseum sluit: wat betekent deze ramp voor ons leven?

Verontwaardiging alom, nu dat het geliefde archeologiemuseum in de Mariastraat de deuren sluit. "Een gruwelijke maatregel", aldus Jozef Dewachter (94), voorzitter van het erfgoedcomité 'Den Blijde Intrede'.

Volgens de stad is er geen andere optie: de bezoekerscijfers zijn pijlsnel omhoog geschoten deze zomer en tijdens Coronatijden is dit niet langer verantwoord. "Op bepaalde dagen was het hier echt op de koppen lopen", getuigt curator Bert Pijpe (25), "vorig weekend hebben we hier meer dan twintig senioren over de vloer gekregen. Het leek wel een rave-party."

Schepen van cultuur ("en toekomstig minister, zeg je dat er bij?") Nico Blontrock (CD&V) geeft dan weer een andere reden voor de sluiting: "ze bleven er vasthouden aan Radio 1, terwijl ik uitdrukkelijk heb gevraagd om op zijn minst twee keer per uur "Laat De Zon In Je Hart" te draaien. Wie niet horen wil moet voelen."

Een brug te ver

Velen vinden de nieuwe maatregel een brug te ver. "Dat we mondmaskers moeten dragen, zelfs wanneer we alleen over straat lopen, akkoord. De bubbels, geen probleem. Maar dat we niet zomaar meer het Archeologiemuseum mogen binnenwandelen om samen wat pinten te pullen?" Jozef Dewachter is radeloos. Waar moet hij nu heen op zaterdagnamiddag?

Psycholoog Mark Lacan vindt de sluiting geen goed idee. Het archeologiemuseum, dat internationaal wordt geroemd om zijn drie oude potten en redelijk propere toiletten, is voor vele senioren de enige houvast die ze nog hebben tijdens deze donkere tijden, schrijft Lacan op zijn Tinderpagina, voor je het weet liggen onze senioren weer dronken in de goot omdat ze nergens heen kunnen.

(KDD)