Antwerpen is gevallen. Komen Nederlandse vluchtelingen binnenkort onze richting uit?

Somber nieuws uit Antwerpen deze ochtend: na een niet te stoppen stroom van Nederlanders heeft de stad zich zoals altijd direct overgegeven aan de groep sjofele vluchtelingen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert somber: "ja je kent mij toch, nul verantwoordelijkheid? Als het erop aankomt doe ik niks en gooi ik de handdoek in de ring. Ik heb nooit van Antwerpen gehouden, Vlaanderen is verloren."

Je kent mij toch, nul verantwoordelijkheid?
Bart De Wever

De Nederlandse vluchtelingen zijn intussen met meer dan 200.000, en dat aantal groeit elke dag verder. Onder hen zijn onder andere Apie Kutkak en Greetje Poepdoos uit Groningen. Apie beschrijft haar onmenselijke tocht: "urenlang op een verouderde NS-trein, dat stemt je wel tot nadenken. Naar buiten kijken zit er ook niet in, want alle huizen in Nederland zijn troep en de ruiten zijn toch te vuil." Poepdoos treedt haar bij: "ik ben blij dat ik er weg ben. Heb je trouwens vijftig euro's voor me? Je krijgt het lekker niet terug hoor."

I saw these homes in Nha Trang while motorbiking around the city and had to stop to capture them at sunset.
Een foto van Amsterdam in 2021, je zou voor minder vluchten

Nederlandse politiek

De Nederlanders ontvluchtten de zoveelste lockdown sinds de start van de pandemie. Politicoloog Janne Narten geeft duiding: "in Nederland bestaan er twee modi van aan politiek doen: de eerste is andere landen pesten en hautain doen over hoe hard ze zelf wel besparen, de tweede is de eigen bevolking pesten."

Bestaat de Vlaamse regering trouwens nog?
Janne Narten

Volgens Narten zien we bij onze noorderburen een duidelijke overgang naar die laatste. "Maar vergis je niet, de Nederlandse regering is nog steeds tien keer efficiënter dan de federale en de Vlaamse. Bestaat die laatste trouwens nog?"

Weinig appetijt

Waar de ruftige horde vervolgens naartoe trekt, is nog niet geweten. Bruggeling André Rollemans hoopt dat de Nederlanders zich naar Gent verplaatsen: "In Brugge is er geen appetijt om Hollanders op te vangen. Als het aan mij ligt mag heel Kongo naar hier komen voor dat er één Hollander de grens oversteekt. En ik ben een racist hé, je moet het je maar eens voorstellen."