Primeur: Covid-testen in Brugge vanaf 2022 enkel nog anaal

De overschakeling naar anale testen is volgens Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) broodnodig door die nieuwe oprukkende omikron-variant. "Liever een kleine pijn langs achter, dan twee weken ziek", verklaart de burgemeester.

Eerste gemeente

Brugge zal zo de eerste gemeente in België zijn die anale testen verplicht. In buurlanden Frankrijk en Duitsland wordt het momenteel overwogen, en in Nederland doet men het al langer 'voor het extra pleziertje'. Een primeur.

"Het is bewezen dat het een accurater resultaat geeft dan de klassieke neus- of speekseltesten", legt De fauw uit, "het beste resultaat is een combinatie van een neustest en een anale test, maar we kregen slechte feedback toen we hetzelfde wattenstaafje gebruikten voor beide testen."

Regelmatiger

Niet alleen wordt anaal testen verplicht, Bruggelingen zullen het ook regelmatiger moeten doen. "Om dit allemaal in goede banen te leiden, komen er anale teststations in alle stadspoorten. Burgers die onderweg naar de binnenstad zijn kunnen dan even halt houden en zich goed langs achter laten stekken."

Of die regel ook geldt voor kinderen onder de twaalf jaar is nog niet duidelijk: "volgens mijn collega Franky Demon hebben we geen andere keus", aldus de burgemeester, "Demon zelf heeft mij verteld dat hij al sinds het begin van covid zich dagelijks anaal laat testen door zijn vrienden van de KSA, en dat dat volkomen normaal is in een vriendengroep."