Annick Lambrecht juicht #streepinhetzand toe, maar...

Vlaams Parlementslid, deelstaatsenator en voorzitter van de Brugse gemeenteraad Annick Lambrecht - 'Cumultje' voor de vrienden - juicht de actie #streepinhetzand toe: een initiatief waarbij slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag worden opgeroepen om niet meer te zwijgen en hun lichaamsgrenzen te bewaken. "Al wil ik er wel een kritische bedenking bij formuleren...", aldus het/de parlementslid-senator-voorzitter.

"Uiteraard kan seksueel grensoverschrijdend gedrag niet, en moet elke vrouw die deze horror moet ondergaan meteen aan de alarmbel trekken", vertelt Lambrecht verder, "het feit dat jonge en aantrekkelijke vrouwen zoals Charlotte De Bruyne (30), Anemone Valcke (30) en Lutgarde (78) van aan het CM-loket op Sint-Michiels hun schouders hier onder zetten is wel vét toppie toppie."

Maar het parlementslid wil wel opmerken dat dergelijke acties kwetsend en confronterend zijn voor vrouwen zoals haarzelf: "als ik mijn tweejaarlijks bezoek aan de Hollandse Vismijn doe, dan verwacht ik toch op z'n minst wat gefluit en geflirt van mijn kiesvee. Ik bedoel: kiesvee. Getver, kiesv- weeral niet k-, pàrtijgenoten... Zò."

Lambrecht kijkt beteuterd: "maar zelf heb ik dus niets grensoverschrijdends te melden, en dat steekt. Ik kan me inbeelden dat het niet fijn moet zijn plots de klamme hand van Jean-Marie De Plancke (Open-VLD Plus) in je slipje te voelen, maar toch… Het geeft toch weer iets om eens lekker verontwaardigd over te zijn, en jà: om bij de kapper mee op te scheppen. Ik had ook al niets te melden tijdens dat hele #metoo gedoe, en nu dit… Ik kan het toch ook niet helpen dat ik er van ver als een schooljongentje uitzie?"

Vlaams Parlementslid, deelstaatsenator en voorzitter v/d Brugse gemeenteraad Annick Lambrecht 

Brugs gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) laat in een reactie weten dat "zelfs als m’n vingers er zouden afvriezen ik nog liever het ijs van m’n diepvries krab dan mij aan die gleuf te warmen." Schepen voor socialistische zaken Pablo Annys (sp.a) was niet bereikbaar voor commentaar, maar liet informeel vallen "dat er grenzen zijn, ja zelfs aan mijn ambitie!"

Ex-burgemeester Renaat Landuyt vroeg zich dan weer af wie Annick Lambrecht was: "ik heb die nooit gezien of gesproken. Ik ben wel altijd bereid een helpende hand toe te steken als ik die jongen, euh, dame daar gelukkig mee kan maken."