Wat nemen ze ons nog af? Geen bier meer op woensdagochtend bij de stadsdiensten

Mario Ghezelle (45), medewerker in het Huis Van De Bruggeling, is de wanhoop nabij. Vanaf volgende maand zal het niet langer mogelijk zijn om op kosten van de stad bier te consumeren op woensdagochtend.

"De hele administratie zit in zak en as", getuigt Ghezelle, "alsof 2020 nog niet zwaar genoeg is geweest. Als ik om 9 uur 's ochtends geen pilsje meer kan kraken, waarom doe ik het nog?"

De reden voor het verbod is tweeledig: de stad zit in financieel slechte papieren en moet besparen. De lopende rekeningen bij brouwerijen De Halve Maan en Alken-Maes zijn samen goed voor 83% van de jaarlijkse kosten. Anderzijds is na recent wetenschappelijk onderzoek gebleken dat nuchtere medewerkers misschien wel eens productiever en vriendelijker zouden kunnen zijn.

"Nonsens", fulmineert vinoloog Marc Verschanst, "gebruik toch gewoon je gezond verstand: koop bier in grote hoeveelheden, dan spaar je serieus wat flappen uit. Trouwens, ik drink al heel mijn leven op zijn minst vijf liter bier per dag en voor mij smaakt dat naar water. Hoogtepunt in mijn leven bereikt."

De verschillende vakbonden die actief zijn op de stadsdiensten overwegen nu collectieve actie. "Zoals een drink-in. Dat is hetzelfde als een sit-in, maar dan met bier", stelt creatief vakbondslid Hans Deruelle voor, "of een betoging, door de straten van Chimay of Achouffe."