Brugse SP.A-leden niet tevreden over kandidaten voorzittersverkiezingen

Nadat eerder Hannes De Reu, bekend bij het bredere publiek omwille van niks, zich kandidaat stelde voor het voorzitterschap van de socialistische partij, stelt nu ook Conner Rousseau, 26 jaar en al fractieleider in het Vlaams Parlement, zich kandidaat.

"Het is net als we een keuze moeten maken tussen de eerste of de tweede film van FC De Kampioenen", reageert partijlid Joris V.

Conner Rousseau is een piepjonge maar charmante politicus met een uitgesproken mening en een heuse achterban. Het volledige tegenovergestelde van de Brugse jongeling Mathijs Goderis, zeg maar. Maar die 'franke' tong heeft ook zijn nadelen: heel wat leden zijn ongerust over de liberale invalshoek van Rousseau, die eerder al aanhaalde dat hij de naam van de partij wil veranderen, het onderwijs wil privatiseren, de staat afschaffen en de armen afmaken.

Een primeur wel, aangezien het de eerste keer is in de geschiedenis van de partij dat het voorzitterschap wordt uitgevochten tussen twee donkerblauwe liberale tieners. "Een broodnodige evolutie", duidt de Brugse kopvrouw Annick Lambrecht, "we moeten af van die 'rode' stempel. De partij moet diverser. Ikzelf ben bijvoorbeeld groen, Conner is blauw en Mathijsje (Goderis, nvdr) is kleurenblind. We moeten ophouden met onszelf 'socialist' te noemen."

Twee Oost-Vlamingen... en een Bruggeling?

Beide kandidaten zijn afkomstig uit Oost-Vlaanderen, maar is er een derde kandidaat in aantocht? Volgens ingewijde bronnen plant voormalig burgemeester Renaat Landuyt een comeback als partijvoorzitter. "Hij wil voorzitter worden om de 'decumul' en daarna het voorzitterschap af te schaffen", reageert anonieme bron H.W.vanuit de provincieraad. Volgens dezelfde bron zou Landuyt de beste keuze zijn, omdat de partij nog bitter weinig leden over heeft en 'Renaat absoluut geen voeling heeft met mensen', een ideale combinatie dus.