Van Volcem en Pillen beloven enige overgebleven Open VLD-zetel te delen na 2024

De twee absolute kopstukken op de Open-VLD-lijst die uit schaamte voor haar moederpartij onder de naam "Voor Brugge" opkomt, hebben samen beslist om de enige zetel die ze mogelijk zullen behalen, te delen.

De liberale lijst peilt vooralsnog ver onder de verwachtingen, en lijsttrekker Mercedes Van Volcem blijkt erg onbemind te zijn bij de Bruggeling. Dat steekt dan weer enorm af tegen de populariteit van rijzende ster Jasper Pillen.

Halve zetel

Nu belooft Mercedes Van Volcem dus dat ze genoeg heeft aan een 'halve zetel'. De liberale schepen van onder meer financiën heeft zich de afgelopen legislatuur voornamelijk toegelegd op experimentele communicatievormen, en heeft naar eigen zeggen "geen zetel nodig", omdat ze "met beide voeten in de aarde staat".

De andere liberale schepen, Jasper Pillen, timmert dan weer naarstig verder aan de weg naar de burgemeesterssjerp. "Die ziet hij nu als sneeuw voor de zon verdwijnen door de slechte peiling van zijn partij", aldus politicoloog Janne Narten, "hij heeft als eenzaat élke braderie of rommelmarkt in Brugge het afgelopen jaar afgedweild. Hij heeft hónderden mensen aangeklampt met zijn zattemansklap over de onzin van een erfbelasting en het feit dat het Belgisch leger zich geen dure vliegers kan veroorloven. Tevergeefs."

Hoe de twee kopstukken de zetel zullen delen weten we nog niet. "Feit is wel dat ze beide een vrij liberaal zitvlak hebben", aldus nog Janne Narten, "dus misschien is het best om eerst Desje drie jaar haar gang te laten gaan, daarna kan Pillen de brokken lijmen en de Brugse Eeuwige Status-Quo herstellen."