Ursula Von Der Leyen op bezoek in Brugge: "Nicht der eerste mal das ich in Brügge bin"

Vorige week gaf de president van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen een toespraak voor het prestigieuze Europacollege. Daarin waarschuwde ze voor een mogelijke handelsoorlog tussen de EU en de VS, maar had ze evenzeer enkele mooie woorden over voor Brugge.

Moeilijke handelsrelatie

In haar speech bij het Europacollege ging Von Der Leyen de eerste vijf minuten dieper in op de moeilijke handelsrelatie met de Verenigde Staten. Na die eerste vijf minuten lagen wij echter al lang te slapen. Achteraf konden we de politica echter wel even spreken.

"Das ist nicht der eerste mal das ich in Brügge bin", aldus Von Der Leyen, "ich hatte vroeger ein abonnement op der Club voor mehr dan zwanzig jahr."  

Het is echter al sinds de tijd van Sollied dat Von Der Leyen nog in Brugge is geweest. Over het algemeen vindt ze dat de binnenstad er op vooruit gegaan, maar dat het stadsbestuur nog heel wat werk voor de boeg heeft. Zo polste ze meerdere malen naar de status van die "ellendige toren" (Belfort, nvdr) en waarom "der Krakelebrücke" nog niet vermaakt is.

Bezorgdheden

Von Der Leyen's aandacht ging het afgelopen jaar dan vooral naar de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland, toch heeft de Europese topvrouw ook nog andere bezorgdheden. Vooral het gebrek aan prestigieuze eendagskoersen die vertrekken of aankomen in Brugge in het voorjaar is een probleem: "Ein keer om de zwei jahr der Ronde ja, das ist om mee zu lachen", aldus Von Der Leyen, die overweegt om de Russische sancties uit te breiden naar Antwerpen om zo Flanders Classics onder druk te zetten.

Tenslotte had Von Der Leyen nog een goede raad voor de studenten van het Europacollege: "maak das beste von deine tijd in Brügge und bleib weg von der Eiermarkt. Als du echt wil zaufen, gehe naar der Kalvarieberg, oder der Normandie auf Sankt-Pieters." De toespraak werd afgesloten met het zingen van de officiële hymne van het Europacollege: Alle Armen Zijn Homo.