"Roekoe op je bakkes": man brutaal overvallend door drie stadsduiven

Een drukke dag op het politiecommissariaat gisteren: er kwamen namelijk verschillende oproepen binnen over geweld van stadsduiven tegenover passanten op de Burg te Brugge. Eén passant werd daarbij bestolen.

Uitzonderlijk

"Hoogst uitzonderlijk dat we oproepen binnenkrijgen voor geweld en kleine diefstal", vertelt woordvoerder van de Politie Karel De Sjarel, "normaal gebeurt dit enkel in Antwerpen of Brussel. Het is duidelijk dat de cirkel van geweld zich stilaan uitbreidt naar Vlaanderen." Nog uitzonderlijker is dat het wellicht om een bende van een drietal duiven gaat. "Dat is een unicum inderdaad, maar we gaan dit niet laten passeren" aldus De Sjarel.

Brugge wordt sinds kort onveilig gemaakt door enkele duiven

De bende gaat dan ook bijzonder driest te werk: twee duiven benaderen het slachtoffer door er wat traagjes heen te slenteren terwijl de andere hem langs achter besluipt. "Roekoe, bitch", fluistert die dan, vooraleer hij het slachtoffer in een houdgreep houdt terwijl de twee andere duiven met zijn smartphone, portefeuille en stukjes van zijn belvita-koek aan de haal gaan.

Moreel besef

Het moreel besef lijkt volledig te ontbreken. Volgens politicoloog Janne Narten is er al een tijdje een gewelddadige tendens aanwezig bij de Brugse gevederde gemeenschap, maar heeft het schepencollege deze in het verleden vooral genegeerd. "Er zijn inderdaad enkele duiven die geweld prediken", geeft burgemeester Dirk De fauw (CD&V) toe, "we hebben er al enkele kunnen terugsturen, maar ze komen altijd onmiddelijk terug."

Daarom komt er binnenkort dus een actieplan om de problematische duiven aan te pakken. "Concreet denken we aan een grootschalige maar volledig inefficiënte actie, waarbij we ons volledig wagenpark in de Kuiperstraat parkeren", aldus politiewoordvoerder De Sjarel, "Dat zal ze wel afschrikken."