BEWEZEN: Sint-Jozef was de inspiratiebron voor Dante's 'Inferno'

Na minutenlang te discussiëren zijn Jacques Provoost en Stafke ‘van den Rysduve’, de twee vooraanstaande amateur-kunstkenners van Brugge, het erover eens. Het bekende boek van Dante uit de veertiende eeuw, dat een volledig beeld geeft van hoe de hel eruit ziet, is gebaseerd op Sint-Jozef. Tot deze conclusie kwamen ze door de lagen van de hel te vergelijken met de straten in de achtergebleven woonwijk.

Klein Korea

We zien dat Klein-Korea gebouwd is rond het Gandhiplein. Heb je ooit al een oord met meer verderf en misdaad gezien?” zegt Provoost, terwijl hij de derde pint van die ochtend naar binnen gooit. Het is acht uur 's ochtends. “Duidelijk het alleronderste niveau. Eigenlijk nog daaronder.” Het is duidelijk dat hij nog iets wou zeggen, maar hij valt met zijn hoofd recht in zijn ontbijt. Gelukkig kan Stafke overnemen:

Ik heb dat ook nog gehad verleden week. Je drinkt één pint teveel en plots val je achterover op de barvrouw van de Rysduve. Dat is de drankduivel van in Sint-Jozef!
Oh, van ons onderzoek? De Koolkerkse Steenweg en de Marguerite Yourcenarstraat zijn duidelijk een paar niveaus van de hel. Vooral de Koolkerkse Steenweg, want daar woont de barvrouw van de Postkoetsche, die als een duivel mensen naar binnen lokt.

Over de andere lagen wilt hij niets meer kwijt, want hij moest om kwart voor negen de duivel gaan uitdrijven bij café de Koetsepoetser.

Geschreven door KJB