't Zand krijgt (replica) oude fontein terug

Een simulatie van het uiteindelijke resultaat

Eindelijk goed nieuws voor alle Bruggelingen die reeds jaren verzuchtten 'hoe mooi die schone fontein wel was op 't Zand allez eigenlijk zeg'.

Burgervader Dirk De fauw was nog maar net op handelsmissie naar Japan vertrokken of waarnemend burgemeester en schepen voor jeugd Mathijs Goderis (Vooruit) zag zijn kans schoon om hét Brugse symbooldossier te activeren: het complexe dossier van de 'verdwenen' fontein op 't Zand.

In een exclusief en openhartig gesprek met De Brugse Stem, sprak Goderis vrijuit.

Mathijs Goderis: "Ik spreek vrijuit. Het is niet omdat een vorige burgemeester de beelden heeft laten smelten om een collier en twee bronzen tanden aan zijn aanhoudster te schenken, dat wij onze verantwoordelijkheid uit de weg moeten gaan. Zelfs al was dat een partijgenoot, en zelfs al moeten wij nu met Pablo naar de kiezer", klinkt het strijdvaardig.

Schepen voor jeugd Mathijs Goderis

Goderis: "Om een lang verhaal kort te maken: we beslisten zonet dat er tegen het voorjaar van 2023 terug replica van de originele fontein op 't Zand zal komen. In feite zijn we het gezeik van al die marginale Bruggelingen beu over 'hoe schoon' die afgrijselijke hoop koper wel is. Mais bon, met de verkiezingen in het vooruitzicht kunnen we niet anders. We willigen de wil van het volk in: 't Zand krijgt zijn een identieke kopie van zijn originele fontein terug!"

Geschiedenis - De beeldengroep die vroeger het grootste plein sierde, symboliseerde de rijke geschiedenis en de hoopvolle toekomst van de Hanzestad. Het werk heette "De Gewelddadige Verkrachting En Plundering Van Zuienkerke", en toont de stad Brugge op haar mooiste.

Ook de Brugse handelaars zijn in hun nopjes. Voorzitter van Brugs Handelscentrum Dirk Vanhegen: "Blij iets te hebben om naar uit te kijken nadat we een ganse winter lang op die triestige kerstcontainers zullen moeten kijken! Bedankt Mathijs, en dat dat van een sos moet komen zeg! Waar is Jasper Pillen als je hem nodig hebt?"

Koperprijzen

"Een klein detail is wel", vervolgt Goderis, "dat de replica wel zo'n acht keer kleiner zal zijn dan de originele fontein. Dit omdat de koperprijzen stilaan onbetaalbaar zijn. Maar goed: de fontein is back!"

Oud-burgemeester Frank Van Acker zaliger liet alvast weten erg enthousiast te zijn.

Uitkijken naar het voorjaar 2023 dus!