't Zand wordt opnieuw opengebroken: WK-tijdrit veldrijden goedgekeurd

Het grootste plein van Brugge wordt de aankomstplaats van het grootste eendagsevent in de wielerwereld: het WK veldrijden. Daarom wordt het bekende plein opnieuw opengebroken. "Het is jammer, maar het moet", verklaart schepen van sport Franky Demon (CD&V).

De UCI bezocht het plein twee jaar geleden en was onder de indruk: "het plein heeft sein naam nicht gestolen", herinnert de Zwitser Pierre Meingottwasistmedass zich nog levendig, "ein grosse zandbak, das wordt fressen und smullen voor die fans von het veldrijden." Toen de delegatie echter onlangs terug kwam om de deal te sluiten, was het plein getransformeerd tot een grote betonvlakte.

"Das was nicht verwacht muss ich zeggen. Brügge ist ein schöne stadt, maar das Belfort und das Zand sind nicht echt de moeite hé", vertelt Meingottwasistmedass. Daarom dat de stad nu een geste maakt door het bekende plein terug open te gooien. Dat het Belfort een doorn in het oog is voor de UCI werd ook niet verwacht. "We weten nog niet goed wat we ermee zullen aanvangen. Misschien dat we het tijdelijk afbreken en ergens op de buiten bewaren, zoals de standbeelden van 't Zand - knipoogt -", aldus Demon, "ofwel schilderen we het grijs, zodat het niet opvalt tussen de wolken."

Meingottwasistmedass is blij met de reactie van de stad: "Wünderbar, und als we auch nog van Sankt-Jozef af kunnen geraken dan ist is helemal bierfestival."