Stormloop op bankautomaat in Lissewege: geld al na vijf minuten op

In Lissewege is na jarenlang lachen eindelijk terug een bankautomaat te vinden. De bankautomaat komt er op initiatief van schepen Mathijs Goderis (Voor Brugge), die persoonlijk instaat voor de geldvoorziening.

"Het geld komt inderdaad van mijn persoonlijke spaarrekening", vertelt Goderis, "maar daar had ik beter twee keer over nagedacht." De spaarrekening van de schepen stond namelijk op €43,40, wat net genoeg was om de helft van het polderdorp van hun jaarbudget te voorzien. "Ik heb hier sommige mensen met meerdere briefjes van vijf euro zijn passeren", zucht de schepen. Het gevolg: na vijf minuten was de automaat, en dus de rekening van de schepen, volledig leeggeroofd.

Desondanks de geldproblemen zijn Vooruit-kopman Pablo en nonkel Dirk bijzonder trots op de kleine Mathijs

Ruilhandel

Jarenlang heeft Lissewege geen mogelijkheid gehad om cash geld af te halen. "De mensen zijn dan maar begonnen met ruilhandel", zo schetst Lissewegenaar Didier Devreeter de pure armoede die er heerste. "Voor tien kippen kreeg je een zwijn, en voor vier zwijnen kreeg je een pak sigaretten. Als je met drie sigaretten zwaaide naar de buschauffeur, dan had je misschien geluk dat hij je meenam naar Brugge. Weinigen keerden ooit terug."

Voorlopig is het geld dus op, maar schepen Goderis heeft de mensen al verzekerd dat hij een extra lening zal aangaan van €25 bij BNP Paribas Fortis. "Die zou ik normaal gezien binnen enkele weken moeten krijgen", aldus de gulle schepen, "dan kunnen de mensen weer op café."