Stad wil Sint-Pietersplas uitbreiden en Sint-Pieters volledig onder water zetten

Het gebied Sint-Pietersplas in Brugge wordt binnenkort uitgebreid. De stad koopt er 6 hectare grond aan voor net geen miljoen euro. “We willen op lange termijn de volledige wijk Sint-Pieters in de Plas laten verdwijnen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD).

De stad zal nu een masterplan opstellen om de concrete invulling vorm te geven. "We willen niet overhaast te werk gaan", vertelt burgemeester De fauw (CD&V) ter plaatse aan De Brugse Stem, "het einddoel is wel duidelijk: een soort van Blaarmeersen in Brugge creëeren en Sint-Pieters onder het water doen verdwijnen. Dat zou leuk zijn om naar te snorkelen." Volgens historici zou het de Polders ook heel wat authentieker maken.

Het officiële geheime plan, gelekt aan De Brugse Stem

Sint-Pieters reageert verdeeld

Op Sint-Pieters zelf is men minder opgetogen. Lokaal zwemkampioen op de 50 meter Bart Feys ziet er dan ook tegenop. "Eigenlijk kan ik niet zwemmen. Ik was in de vaart gesukkeld en vastgeraakt in de schroef van een boot. Die heeft me verder door het water gesleept, terwijl ik pils bleef drinken. Ik ben er wel mijn been door kwijtgeraakt, maar er zijn ergere dingen. Zoals een Cercle-café of kanker."

Schepen Mercedes Van Volcem, nochtans zelf afkomstig van Sint-Pieters, steunt het plan wel volledig: "niemand zou moeten opgroeien zoals ik, Sint-Pieters heeft mij getekend en gegroefd voor het leven", getuigt de 24-jarige schepen.

Boodschappen komen niet in het gedrag

Waar moeten we nu boodschappen gaan doen, vraagt Bruggeling Roger Deschacht zich af, alle verfoeide baanwinkels zijn namelijk op Sint-Pieters gevestigd. "De Decathlon, Carrefour, Aldi, Lidl, Colruyt, Delhaize, Bio Planet, Albert Heijn, noem maar op. Het is alsof er vanuit de stad een snood plan is gesmeed om alles op Sint-Pieters neer te poten." De stad verzekert de 'normale' Bruggelingen dat de winkels zullen worden verplaatst naar een andere poldergemeente waar het momenteel nog goed leven is, "Dudzele bijvoorbeeld, het zal daar rap gedaan zijn met lachen."

De eerste fase zou de Sint-Pieters-Molenwijk in het vizier nemen. "Als proefproject", volgens de burgemeester, "omdat het er vlak tegenaan ligt? Geen idee, ik ben er zelf nooit geweest. Doe eens normaal."