96% Brugse binnenstad bestaat nu uit musea: stad opent museum over Brugse museumgeschiedenis

Met de opening van een nieuw 'plaastermuseum' en de plannen van de stad om een nieuw museum te openen op de locatie van een vroegere school zal de Brugse binnenstad binnenkort voor 96% uit musea bestaan.

Naast de bekendste Brugse musea zoals het Gruuthuse en Groeningemuseum, zijn er in de binnenstad tal van andere musea te vinden: een frietmuseum, een biermuseum, een foltermuseum, een kantmuseum, een chocolademuseum, een diamantmuseum, een volkskundemuseum, een Gezelle-museum, een schuttersmuseum, een Dalí-museum, een Picasso-museum, enzovoort.

"Van een verschraling kunnen we niet spreken", reageert schepen Blontrock, "alle musea zijn van een hoog niveau en trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Dat de onderwerpen van de musea bagger zijn? Nonsens." Om van het momentum gebruik te maken lanceert de stad nóg twee musea: een sokkenmuseum en een museum-museum: een museum over de Brugse museumgeschiedenis.

"Brugge is een museum", vertelt schepen van cultuur Blontrock, "fuck - wat zei ik? Ik bedoel, Brugge is een museumstad. Schrap dat eerste, loser. En kijk blijer, het leven is mooi. *gooit armen in de lucht en begint 'Laat De Zon In Je Hart' te brullen.*"

Het museum-museum opent in het najaar.