Stad Brugge in de bres tegen hoge energiefactuur: iedereen krijgt gratis sleutelhanger

Na maandenlang geruzie op het federale niveau, beginnen lokale overheden ook te beseffen dat ze meer moeten doen om de burger te vrijwaren van torenhoge kosten. Schepen Minou Esquenet (CD&V) is bijzonder begaan met het lot van de arme Bruggeling en wil hen steunen.

"Binnenkort krijgt iedereen van de stad een mooie sleutelhanger", zo verkondigt de schepen trots, "de mannelijke bevolking krijgt er eentje van de Club, en de vrouwen krijgen een van ofwel Barbie, ofwel de Spice Girls." Door deze gerichte actie hoopt de schepen duidelijk te maken dat niet elke hedendaagse politicus wereldvreemd is: "zo hoop ik de schade die wordt aangericht door mijn collega's in Brussel toch een beetje te beperken."

Gascentrales

De energieprijzen blijven voor velen torenhoog, en daar helpen de plannen van de federale regering om door te zetten met de kernuitstap absoluut niet mee. Om het verlies van de kernenergie op te vangen moeten we namelijk heel erg veel nieuwe gascentrales bouwen, en gas is vervuilend en erg duur.

Silicon Valley Power
De superette van Amandine is nu een gascentrale

"Dit is geen ver-van-mijn-bed verhaaltje", getuigt inwoner van Sint-Pieters Giovanni Feys, "Mijn vriendin Amandine van achter de hoek heeft haar superette recent gesloten om er een gascentrale op te bouwen. Ook de eendenvijver in het mooie park Ter Poele moet binnenkort wijken voor een gascentrale." Giovanni staart droef voor zich uit. "En vorige week toen ik mijn kleinkind wou ophalen stond ik voor een gesloten crèche. Je raadt het al: nieuwe gascentrale."

Toch heeft Giovanni iets om naar uit te kijken: "ja een sleutelhanger van de Club maakt natuurlijk veel goed", aldus nog de Sint-Pieternaar.