Oude middeleeuwse muurschildering BEWIJST dat pinten vroeger goedkoper waren

De Brugse heemkring "PDPD" (Putje Delven, Pintje Drinken) heeft een bijzondere ontdekking gedaan: in een achterkamer van bekend café De Garre werd een soort muurschildering ontdekt met middeleeuwse inscripties.

"Het gaat om een soort prijslijst van verschillende middeleeuwse dranken", aldus een enthousiaste amateur-archeoloog Peter Keisse, "het geschilderde werk is afgewerkt met een royale gouden boord, met de initialen van hoogstwaarschijnlijk de schilder zelf: J. Upiler. Waarschijnlijk een Waal."

Volgens de archeoloog bevat het schilderij tal van historische informatie over hoe het leven er vroeger aan toe ging. Zo was een gewoon pintje toen nog 1,50. "Waarschijnlijk in Belgische franken", duidt Keisse die moet toegeven niet meer te kunnen omrekenen van Frank naar Euro, "maar niettemin een batje."

De muurschildering bevatte veel gelijkenissen met dit smaakvolle bord

Bourgondische periode

Het werk wordt geschat tussen de 7 en de 877 jaar oud te zijn. "Duidelijk uit de Bourgondische periode dus", vertelt een overtuigde geschiedenisprofessor Jan Dumolyn, "dat is makkelijk te achterhalen van de inhoud van de muurschildering: Duvel kostte nog minder dan drie euro en ranzigheden zoals Victoria vallen nergens te bespeuren. Bovendien is het aantal wijvenbieren nog relatief beperkt: enkel Hoegaarden en Kriek worden vernoemd."

Politieke reactie

Beleidspartij CD&V reageert opgetogen met de historisch waardevolle vondst, maar waarschuwt tegelijk dat het nog te vroeg is om te concluderen dat de prijzen inderdaad gestegen zijn: "de eerste effecten daarvan zullen we hoogstwaarschijnlijk pas in 2050 merken, en tegen dan zijn we toch allemaal dood dus waarom zou ik moeite doen?", aldus fractieleider van de 'partij van de langere termijn' Doenja Van Belleghem. Ben jij trouwens van Bellegem, vroegen wij de fractieleider: "neen", was het onverbloemde antwoord van de LEUGENAAR.