Situatie loopt helemaal uit de hand in Blankenberge

Nadat eerder deze week rellen uitbraken in nagenoeg alle Nederlandse steden, werd de situatie ook in Blankenberge al snel onhoudbaar.

Blankenberge, de rustige budget-badstad, heeft niet veel te bieden. Toch zat het er gisteren bovenarms op. De politie was massaal ter plaatse maar kon niet voorkomen dat een grote groep losgeslagen jongeren massale schade aanrichten. Korpschef Hans Labeur getuigt: "het begon nog redelijk rustig, met wat wandelende jongeren op de dijk. Maar dan escaleerde het snel. Zeker twee jongeren fietsten voorbij zonder achterlicht. Daarna kwam er nog een jongere van 38 zonder voorlicht. Het hek was he-le-maal van de dam."

Versterking

De Blankenbergse politiezone moest al snel versterking vragen bij hun collega's in Oostende. Daar lachten ze er eens goed mee en legden de korpschef uit dat de politie al vier jaar is weggejaagd uit Oostende en zich een zwerversbestaan in de duinen heeft aangemeten.

Uiteindelijk kreeg de geplaagde badstad toch hulp van enkele Brugse agenten, die prompt met de combi passief-agressief voorbij alle café's in de stad begon te rijden terwijl ze de echte problemen in de stad helemaal negeerden.

De media was vernietigend voor het wangedrag van de jongeren in Blankenberge

Wetteloosheid

Hoe moet het nu verder met Blankenberge, het "Molenbeek" van de Oostkust? "Er heerst een zeker gevoel van wetteloosheid", vertelt café-baas Ronny Demey, "voordien werd de veiligheid gegarandeerd door een kartel van horecabazen. Ik zou het geen maffia noemen, maar het is maffia. Nu de horeca al tijden is gesloten is dit het logische gevolg."