Sint-Pietersplas wordt "Brugse Blaarmeersen": stad gaat Noord-Frans crapuul importeren

Het Masterplan is eindelijk klaar voor inrichting van Brugse Blaarmeersen, een broodnodige vernieuwing van de Sint-Pietersplas. "Net op tijd, nu de zomer voorbij is", aldus schepen Franky Demon (CD&V).

Concreet gaat het om een verdere openstelling van de bekende put, om zo zwemmen en pootjebaden mogelijk maken. Om voor een beetje ambiance te zorgen, gaat de stad honderden tieners uit Tourcoing, Duinkerke en Hondschote te Noord-Frankrijk importeren. "Je mag gerust zijn, geen enkel meisje blijft onbepoteld", aldus een trotse schepen die naar eigen zeggen zelf geen ervaringsdeskundige is.

Enkele jolige Franse jongeren van Hondschote

Verder zorgt de stad voor een verdere afbouw van het openbaar vervoer en gaat het de straatlichten dimmen om zo bij te dragen tot een correcte sfeerzetting. "Als dit geen agressieve Brusselse jongeren aantrekt, dan weet ik het ook niet meer", aldus schepen Demon die benadrukt dat de mooie Brusselse deelgemeente Oudergem helemaal niet wordt geviseerd.

Protest bij de buurtbewoners

Het plan is nog maar net voorgesteld, en daar is het eerste protest al. Buurtbewoner Robby Ranson (45) is boos: "ik dacht dat het stadion van de Club hier zou komen? En nu maken ze er een zwemput van? Waar gaan ze die graven?" We leggen Robby uit dat het om de reeds bestaande put gaat. "Ah", aldus Robby.

Ook Bjorn Moeyaert (37) is niet te spreken over de plannen. "Ik woon in de Molenwijk, hier hebben we al amper rustige plaatsjes. Nu gaan ze de enige plaats waar ik mijn crackcocaïne nog op het gemak kan oproken, ook nog eens commercialiseren. Schandalig."

Oekraïner Oleg Kovalenko is genuanceerder, maar dan in het Russisch.

Toch zal de buurt niks ondernemen tegen de plannen van de schepen, "niemand hier kan namelijk lezen of schrijven", duidt Moeyaert. Benieuwd dus hoe de Plas het er volgend jaar vanaf brengt.