Saturatiepunt toeristen nog niet bereikt maar: "verbreding Steenstraat dringt zich op"

Het eerste echte shoppingweekend van december zit erop en de Brugse winkelstraten liepen dan ook helemaal vol. Volgens de bevoegde schepen Pablo Annys (Vooruit) is er nog marge, maar moet het stadsbestuur en het Brugs handelscentrum zoeken naar oplossingen.

Over de koppen lopen

In de drukste winkelstraat, de Steenstraat, was het over de koppen lopen en werd er bijzonder veel gemord: "Veel te veel mensen", en "loop toch in de juiste richting" hoorden we het vaakst, maar ook "waarom stelde Martinez Doku niet eerder op", en "ik heb echt nog geen enkele Waal gezien in de Waalsestraat in Brugge. Hoe komt dat?"

Annys erkent de problemen maar vindt ook dat er belangrijkere problemen zijn in Brugge, zoals de bijzonder lage intelligentiegraad op de kabinetten van de CD&V schepenen. "Werkelijk, soms is het alsof je tegen een pot zuurkool praat. Ze staan te vergisten terwijl je er tegen spreekt."

Zo zou de Steenstraat er kunnen uitzien

Backdrop

Volgens sommige Brugse winkeliers ligt de oplossing in het verbreden van de Steenstraat. Winkeluitbater Piotr Denys legt uit: "de historische panden die in de Steenstraat liggen zijn eigenlijk pas in 1983 gebouwd als soort van 'backdrop' - achtergrond zeg maar - voor de vele shoppers die klaagden over het gebrek aan klasse te Brugge." Daardoor kunnen de gebouwen dus gewoon opgebroken worden en verplaatst.

Toch zijn er ook alternatieven, stelt woordvoerder van het Brugse Handelscentrum en notoir verzamelaar van dode, verminkte vogels Dirk Vanhegen: "gewoon de mensen wegpesten, zodat ze niet meer terugkomen." Daar is zijn collega Piotr het echter niet mee eens: "dat is al dertig jaar het mantra van de winkeliers in Brugge, dat verandert niks." Vanhegen is echter overtuigd van zijn stuk en begint Piotr te pesten tot hij zijn mening herziet. "Zie je wel", klinkt het.