De Brugse burger wordt bedot: Langestraat is helemaal niet zo lang

Brugge's meest gehate etymologische team, bestaande uit Barney Brätwurst en zijn alter ego’s, wilde al langer een onduidelijkheid in het straatbeeld van de Breydelstad rechtzetten. Het begon met een uitspraak van schepen Mathijs Goderis (Vooruit), die na  school eens met zijn loopfietsje was gevallen in ‘die lange straat naast de Burg’. “Daar is de mythe ontstaan, Lange-straat is het in de volksmond geworden,” aldus Brätwurst, die uit frustratie een beetje spuugt. “Maar is die straat eigenlijk wel zo lang? Ik was er namelijk van overtuigd dat dat niet waar was” vervolgt de etymoloog.

Beernem

Daarom besloot hij met een team van zichzelf op onderzoek te gaan. “Nu ik ben ontslagen uit Beernem kunnen we eindelijk weer met z’n allen op pad gaan, is het niet vrienden?” Hij krijgt veel bijval van zichzelf.

Brätwurst meette de volledige straat

Brätwurst stootte echter meteen op een probleem: zijn geodriehoek was maar 12,7 cm lang, want er was een hoekje van afgebroken. Dat hield het team echter niet tegen om de straat op te meten. Na negen maanden meetwerk en een bezoek aan elk café op de baan kunnen ze het eindelijk met zekerheid zeggen: “De ‘Langestraat’ is maar 737 meter lang. Of 503 meter.”

Dat valt volledig in het niets bij bijvoorbeeld de Damse Vaart of de Spoorweg Brugge-Eupen. Ze hadden het beter de Straat genoemd, dan geraakt er niemand in de war van dat lange. Het is jammer dat de schijnheilige burgemeester en het schetencollege ons Bruggelingen zo aan het lijntje houden. Wat blijft nog geheim voor ons? Het Lam Gods? De fontein van ‘t Zand?” Hierna geraakt Brätwurst in discussie met een van zijn andere persoonlijkheden, waardoor ons interview prompt afgerond werd.

Geschreven door KJB